150 Yıllık Tarih Yeni Yerleşim Alanına Taşınacak

150 Yıllık Tarih Yeni Yerleşim Alanına Taşınacak

Artvin’de yapımı devam eden Türkiye’nin en yüksek, Dünya’nın ise 3. büyük barajı olacak olan Yusufeli Barajı'nın bitmesiyle sular altında kalacak olan 150 yıllık tarihi bulunan Yusufeli ilçesinin yeni yerleşim yerindeki çalışmalar devam ediyor.

Çoruh Nehri ile Barhal Çayı’nın birleştiği bir vadide 150 yıl önce kurulan Yusufeli ilçesi merkezinde yaşayanlar topraklarını, evlerini ve işyerlerini terk ederek, Yansıtıcılar-Sakut Deresi Mevkiinde kurulacak olan Yusufeli yeni yerleşim yerine taşınacak. DSİ Genel Müdürlüğü’nün Çoruh Nehri üzerinde gerçekleştireceği 10 projeden biri olan Yusufeli Barajı ve Hidro Elektrik Santrali için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. 270 metre yüksekliğiyle ‘İnce Beton Kemer’ tipinde Türkiye’nin en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı, yaklaşık 650 bin nüfuslu bir şehrin ihtiyacını karşılayabilecek ve milli ekonomiye yılda 400 milyon TL katkı sağlayacak. Baraj inşaatının bitmesi ve su tutulmaya başlanmasıyla birlikte Yusufeli’nde ilçe merkezi ve 3 köy sular altında kalacak. 232 hektarlık alana kurulacak olan Yusufeli ilçesinde arazi koşullarından dolayı ve jeolojik olarak uygun olan alanların tümünü kullanmak kaydı ile kentsel kullanım alanı olarak 99 hektar, yapılar içinde kentsel kullanım alanı dahilinde 40 hektarlık bir alanda planlama yapıldığı kaydedildi.
Arazi koşullarından dolayı yeni yerleşim yerinin 3 bölgeden oluşacağı ve planlamada her bölgenin ihtiyacını karşılamak için sağlık, eğitim, ticaret, dini tesis alanlarının mevcut olacağı bildirildi. Yusufeli ilçesinin yeni yerleşim yerindeki genel altyapısı kapsamında ise, 19 km asfalt kaplamalı trafik yolu, 6 km beton kilit parke kaplamalı yaya yolu, yol ve adaların tesviyesi için yaklaşık 7 milyon m3 kazı, 13 km kanalizasyon hattı, 3 paket arıtma, 12 km yağmursuyu hattı, 14 km içme suyu hattı, 4 içme suyu deposu, ana isale hattı, 2,5 km kutu menfez ve elektrik, Telekom ile altyapı işleri bulunacak.


YENİ YERLEŞİM YERİNE 2 BİN 245 ADET KONUT YAPILABİLECEK
Bölge mimarisine ve arazi yapısına uygun olarak hazırlanan 4 ana tip konut avan projesinde konut için ayrılan alanların emsal değeri 1,20 olmasına ve bin 638 konut öngörülmesine rağmen arazi şartları ve seçilen tip konutların dikkate alındığında tüm konut alanlarına 10 daireli 2+1 konut tipinden bin 336 adet veya 10 daireli 3+1 konut tipinden bin 145 adet veya 10 daireli 2+1-3+1 konut tipinden bin 233 adet konut yapılabilmekte olduğu kaydedildi. 33 hektarlık uygun olmayan alanın imara açılması durumunda mevcut imar planına ilave olarak; 10 daireli 2+1 konut tipinden 909 adet veya 10 daireli 3+1 konut tipinden 778 adet veya 10 daireli 2+1-3+1 konut tipinden 838 adet konut yapılabilmekte olduğu ve böylelikle Yusufeli Yeni Yerleşim alanına da toplam 10 daireli 2+1 konut tipinden 2 bin 245 adet veya 10 daireli 3+1 konut tipinden bin 923 adet veya 10 daireli 2+1-3+1 konut tipinden 2 bin 71 adet konut yapılabilmekte olduğu belirtildi.


YUSUFELİ BARAJI DÜNYA'DA İLK 3'TE
Türkiye sınırları içerisinde Kuzeydoğu Anadolu’nun en büyük nehirlerinden biri olan ve 390 km’lik bir uzunluğa sahip olan Çoruh Nehri üzerinde yer alan Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali projesi DSİ Genel Müdürlüğü’nün Çoruh Nehri üzerinde gerçekleştireceği 10 projesinden biri oluyor. Bu projeler bittiği zaman Türkiye’nin toplam enerji üretiminin yaklaşık yüzde 8’ini, hidroelektrik santrallerinden elde edilen toplam enerjinin ise yaklaşık yüzde 34’ünü oluşturacağı öğrenildi.
Yusufeli Barajı ve HES, tamamlandığında temelden 270 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek kaya dolgu barajlarından biri olacak. Tesisin Türkiye enerji üretimine 540 MW’lik (3 x 180 MW) kurulu güç ile katkıda bulunması beklenirken, yüksek kurulu gücü ve yıllık elektrik üretimi (1,705 GWh/yıl) ile ülkenin yıllık enerji ihtiyacının yüzde 0.6’sını karşılayacak ve Türkiye’nin uzun vadeli enerji hedefleri çerçevesinde önemli bir yere sahip olacağı belirtildi.

400 MİLYON TL KATKI SAĞLAYACAK

1970’lerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan ilk çalışma ile 1982’de Çoruh Nehri Hidroelektrik Gelişme Master Planı hazırlanan Yusufeli Barajı ve HES projesi 540 MW kurulu gücü ile yılda 1 milyar 827 milyon kWh hidroelektrik enerji üretecek. Baraj ürettiği elektrik ile yaklaşık 650 bin nüfuslu bir şehrin ihtiyacını karşılayabilecek ve milli ekonomiye yılda 400 milyon TL katkı sağlayacak.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.