Hopa Engereği İçin Bölgede Çalışma Başlatıldı

Hopa Engereği İçin Bölgede Çalışma Başlatıldı

Dünyanın en zehirli yılanlarından olan engerek ailesinin Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki tek çeşidi olan ve ismini de daha çok Artvin'in Hopa ilçesinde görülmesi nedeniyle bu ilçeden alan Hopa Engereği (vipera kaznakovi) için Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü tarafından yeni bir çalışma başlatıldı.

 rman ve Su İşleri Bakanlığı Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen çalışmada Prof. Dr. Cemal Varol Tok, Doç. Dr. Kerim Çiçek, Yrd. Doç. Dr. Murat Afsar ve CB Uzmanı Ceren Alparslan görev alırken, çalışma Artvin’in Hopa, Arhavi, Borçka, Şavşat, Ardanuç ve Yusufeli ilçelerinde gerçekleştirildi. Çalışma kapsamında Hopa Engereği’nin bölgedeki yayılışı, yayıldığı alanlardaki popülasyonu, türe yönelik mevcut tehditlerin tespiti ve tehdit altında olduğu yaşam alanlarının korunması için yapılması gerekenler araştırıldı.

Yapılan araştırmalarda yılanın bodur bitkilerin bulunduğu alanlarda, yaprak dökülen nemli ortamlarda ve 1 metre yüksekliğe kadar olan noktalarda güneşlendiği gözlendi. Endemik tür olan yılanın korunması için yılanın bulunduğu bölgedeki habitatın korunması, korunaklı yeni habitatlar oluşturulması, tarımsal ilaç ve gübre kullanımın kontrol edilmesi, insanlarla teması olan bölgelerde öldürülmesinin önlenmesine yönelik raporlar da hazırlanarak ilgili kuruluşlar ile paylaşıldı.

“AMAÇ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİN KORUNMASI”
Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, amaçlarının biyolojik çeşitliliği koruyarak gelecek kuşaklara aktarmak olduğunu söyledi. Bulut “Bakanlığımızın temel vazifelerinden biri de, biyolojik çeşitliliğin korunması olup, bu çerçevede tür zenginliğimizi koruyarak gelecek nesillere aktarmaktır. Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemiz, farklı iklim kuşaklarını ve her biri kendine özgü türlere ve doğal ekosisteme sahip üç farklı biyocoğrafik bölgeyi bünyesinde barındırması gibi nedenlerle zengin bir biyolojik müze özelliğindedir. ‘Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Korunması’ amacıyla Genel Müdürlüğümüzce ‘Tür Eylem Planı Projeleri’her yıl 10 adet türe özgü olacak şekilde hazırlanmaya başlanmış olup, 2019 hedefleri kapsamında 100 adet tür için devam edecektir. Bu kapsamda; Hopa Engereği veya Kafkas Engereği’de bu kapsamda ele alınmıştır” dedi.



DÜNYANIN EN ZEHİRLİ YILANLARINDAN 

Türkiye’nin Kuzeydoğusu'ndan Gürcistan ve Rusya’nın Doğu Karadeniz kıyılarına kadar olan dar alanda; deniz seviyesinden 1000 m yüksekliğe kadar dağılış gösteren bu tür dünyanın en zehirli yılanlarından biri olarak görülüyor. Rus doğa bilimci Aleksandr Nikolaevich Kaznakov tarafından 1909 yılında bölgede keşfedilen engerek türünün Hopa’da ilk olarak 1947’de tespit edilen bir alt türü olarak literatüre girdi. Hopa Engereği'nin boyu 70 cm kadar olabiliyor. İnce boyunlu bir engerek türü olan Hopa Engereği'nin erkekleri dişilerine göre daha kısa ve incedir. Sırt tarafının zemin rengi sarımsı griden kahverengi ve siyaha kadar değişir. Sırtta bu zemin üzerinde zigzag veya uzunlamasına kırmızı, pembe, kahverengi veya sarı tonlarda bir çift bant uzanır. Nadir olsa da tamamen siyah örneklere de rastlanır. Renklenme gençten erginliğe geçiş sürecinde değişiklik gösterir. Karın tarafı siyah ve sarımısı beyaz lekelidir. Çok zehirli olmasına rağmen bölgede engerek yılanı sokumu nedeniyle ölüm olayı yok gibidir. 


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.