Sarp Sınır Kapısı'ndan Geçişler 2012'de Yüzde 60 Arttı

Sarp Sınır Kapısı'ndan Geçişler 2012'de Yüzde 60 Arttı

Türkiye ile Gürcistan arasında nüfus cüzdanıyla geçiş uygulamasının başlatılmasının ardından iki ülke arasında seyahat edenlerin sayısı 2012 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 60 artışla 6 milyona yaklaştı.

Türkiye ile Gürcistan arasında nüfus cüzdanıyla geçiş uygulamasının başlatılmasının ardından iki ülke arasında seyahat edenlerin sayısı 2012 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 60 artışla 6 milyona yaklaştı. Hopa Ticaret ve Sanayi Odası (HTSO) Başkanı Engin Koyuncu, Batum'da kumar ve eğlence sektörüne milyonlarca lira harcanmasının bölgede sosyal hayata büyük darbe vurmaya başladığını belirterek kimlikle geçiş ücretinin 15 liraya çıkartılması yönünde karar aldıklarını söyledi.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan HTSO Başkanı Engin Koyuncu, kimlikle geçiş dönemini, 'kayıplar' ve 'kazançlar' olarak ikiye ayırmak gerektiğini belirterek, bölgeden Gürcistan'a geçişlerin daha çok turizm amaçlı olduğunu, ancak bunun kumar sektörü gibi farklı bir boyutu bulunduğunu söyledi. Gürcistan'da Casino'ların çığ gibi arttığına dikkat çeken Koyuncu, "Bölgenin kazanımı, özellikle yaz aylarında gelen vatandaşlarımızın Gürcistan'ı gördükten sonra konaklamayı bölgemizde yapmasıdır. Ancak maddi anlamda çok kaybımız olmuştur. Kumar ve eğlence sektörüne harcanan paralar, ekonomik kaybın yanında sosyal hayata da büyük darbeler vurmaya başladı. 18 yaşını dolduran bütün gençlerimiz bir cazibe haline gelen Gürcistan'a giderek ceplerindeki son kuruşu orada harcıyor. Gidip de birkaç gün evlerine dönmeyenler var. Bu da haliyle ailelerde büyük bir kaygıya yol açıyor" dedi.

ÇOK RİSKLİ OLAN GECE HAYATINA BULAŞMAYIN

Gürcistan'da özellikle gece hayatı için çok çeşitlilik olduğunu ve ülkede hiçbir yasağın uygulanmadığını anlatan Koyuncu, "Gençlerin yanısıra artık 50 yaş üstü insanlarımızda Gürcistan'a yöneldi. Kumarcının önünü alamazsınız. O bir şekilde gider, kumarını oynar ancak bu ülkemizin kaybıdır. Gençlere 'oraya gitmeyin' uyarısında bulunuyoruz. Gidenlere de, 'Bakın, görün, Gezin ve gelin. Çok riskli olan gece hayatına bulaşmayın' diyoruz. Bölge Ticaret Odaları'nın başkanları olarak 1 lira olan kimlikle geçişin en az 15 liraya çıkarılması yönünde karar aldık, kararımızı da ilgililere bildirdik. En azından cebinde 5-10 lirası olan adam 15 lira vererek oraya gitmez. Kumarcının önünü geçişi 100 dolar yapsak dahi kesemeyiz. Ama 15 lira ile 18 yaşındaki bir çocuğun her gün oraya gitmesine engel oluruz" diye konuştu.

OFLUOĞLU: 'LAZ VEGAS'TA KUMARA 100 MİLYON DOLAR GİTTİ

Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Başkanı Ömer Faruk Ofluoğlu da,Türkiye ile Gürcistan arasında bir yıl önce başlayan kimlikle geçiş uygulaması sonrası aylık ortalama 500 bin kişinin iki ülke arasında karşılıklı geçiş yaptığını belirtti, 2012 yılında bölgeden 100 milyon doların artık, 'Laz Vegas' olarak adlandırılan Batum'da kumara harcandığını ileri sürdü.

SARP SINIR KAPISI'NDA REKOR GEÇİŞ

Sarp Sınır Kapısı'nda 31 Mayıs 2011 tarihinde Türkiye ve Gürcistan hükümetleri arasında iki ülke arasında kimlikle geçiş için imzalanan protokol, 11 Aralık 2011 tarihinde yürürlüğe girdi. Uygulama ile iki ülke vatandaşları 1 lira karşılığında karşılıklı sınır geçişlerine başladı. 2011 yılında 3 milyon 602 bin 128 kişinin karşılıklı geçiş yaptığı Sarp Sınır Kapısı'nda 2012 yılında bu rakam yüzde 60 oranında artarak 5 milyon 600 bin kişiye ulaştı. Araç giriş- çıkışının bir milyonu geçtiği kapıda yıllık 750 milyon dolar ihracat ve ithalat gerçekleştirildi. Bu rakamların Sarp Sınır Kapısı'nın açıldığı 1989 yılından bugüne kadarki en yüksek rakamlar olduğu öğrenildi.

KİMLİKLER GEÇİŞLERDE 90 GÜN KALINABİLİYOR

Türkiye ile Gürcistan arasında imzalanan protokolün 11 Aralık 2011 tarihinde yürürlüğe girmesinin ardından iki ülke vatandaşları karşılıklı olarak kimlikle geçişlere başladı.

Kimlikle geçiş yapanlar, 90 gün boyunca geçiş yaptığı ülkede kalabiliyor. İki ülke vatandaşlarının kimlik kartlarıyla seyahatleri, yalnızca Türkiye ile Gürcistan arasında geçerli oluyor, üçüncü ülkelere seyahatler için pasaport şartı aranıyor. 90 günden fazla ikamet etmek isteyenler ile turistik amacın dışında seyahat edecek olanlar ise pasaport kullanmakla yükümlü bırakılıyor. İki dilde yazılan form üzerine giriş çıkış damgaları tatbik edilerek karşılıklı geçiş yapan Türk ve Gürcistan vatandaşları, bu belgeleri Türkiye'de ve Gürcistan'da bulundukları süre içerisinde beraberinde taşıyor.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.