BAL ÜRETİCİSİNE 10 MİLYON EURO YATIRIM
Ordu’da Arcılık Araştırma Enstitüsü tarafından hazırlanarak yapımına başlanan ve Türkiye'nin arıcılık anlamında önemli projelerinden bir tanesi olan Arım Balım Peteğim Projesi kapsamında inşa edilen tesis 2017 yılı ortalarında tüm makine ve donanımlarıyla faaliyete başlayacak.
Avrupa Birliği ve Türkiye eş finansmanı ile desteklenen, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı-Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından sunulan Arım Balım Peteğim Projesi, Türkiye'nin bal üretiminin üçte birini sağlayan Ordu'da hayata geçiriliyor.
Proje kapsamında Ordu'da bal üretimi, depolama ve pazarlama için yenilikçi bir yaklaşımla teknolojinin ağırlıklı olarak kullanılacağı büyük bir tesis kuruluyor. İnşaatı tamamlanmış olan tesisin, gerekli makine ve donanımlar tedarik edilerek 2017 yılı ortalarında kullanıma açılması planlanıyor. Tesisten Karadenizli bal üreticilerinin yanı sıra ülke genelinde tüm sektör temsilcileri de yararlanabilecek.
BAL ÜRETİMİNE AR-GE VE KALİTE BELGESİ GELİYOR
Ordu Arım Balım Peteğim Projesi kapsamında uluslararası akreditasyona sahip tesiste Test ve Analiz Laboratuvarları kuruluyor. Test ve analiz sonuçlarına göre hijyen ve kalite standartlarını sağlayan bal ve bal ürünleri için uluslararası geçerliliği olan kalite belgesi verilecek. Bununla birlikte, kalitesi tescillenmiş ürünlerin yurt içi ve yurt dışındaki piyasalara pazarlanması ve pazar paylarının artırılması için strateji geliştirme çalışmaları da yapılacak.
Diğer yandan, bölgenin bal üreticileri için Ar-Ge çalışmaları başlatılıyor. Proje kapsamında kurulan işleme ve analiz merkezi aracılığıyla üretim teknikleri, bal analiz metotları, ürün çeşitlendirmesi ve kovan başına bal verimliliğinin artırılması gibi konularda Ar-Ge çalışmaları yürütülecek.
İŞLEME, AMBALAJLAMA VE DEPOLAMA TESİSİ KURULUYOR
Rekabetçi Sektörler Programı'nın Ordu Arım Balım Peteğim Projesi'nde, arı ürünleri çeşitlendiriliyor ve tüketim taleplerine uygun farklı paketlemelerin yapılması sağlanıyor. Bu sayede ihracatın uluslararası standartlara uygun hale getirilmesi ve yerli balın küresel pazar payının artırılması hedefleniyor.
Karadeniz coğrafyasında bal üretiminin yapıldığı geniş bir coğrafyayı kapsayan Ordu Arım Balım Peteğim Projesi için altı ilde danışma ve temas noktaları da kuruluyor. Giresun, Rize, Trabzon, Sinop, Samsun ve Ordu'da kurulacak temas noktaları sayesinde, KOBİ'ler sorularına hızla yanıt alabilecek ve kendi imkanlarıyla sağlayamayacakları fırsatlara kolaylıkla ulaşabilecek.
Yıllık 94 bin ton bal üretimiyle Çin'in ardından dünyanın ikinci büyük bal üreticisi konumunda olan Türkiye, dünya bal ihracatında 18'inci sırada bulunuyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.