Dayakçı koca şimdi yandı

Dayakçı koca şimdi yandı

Başbakanlığa gönderilen tasarıya göre şiddet uygulayan eşe verilen ceza ertelenemeyecek. Dayakçı kocalar meslek edindirme kurslarına gönderilecek ve kitap okuma, okul boyama gibi kamu hizmetlerinde çalıştırılacak.

kadına yönelik şiddetin önüne geçmek için hazırlanan “Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına Dair Kanun Tasarısı”nın son şekline ulaştı. Bakanlar Kurulu’ na sunulmak üzere Başbakanlığa gönderilen tasarıda, son dakika değişiklikleri yapıldı. Tasarının yasalaşmasıyla, eşe yönelik şiddetin cezası hiçbir biçimde ertelenemeyecek. Dayakçı kocalar meslek edindirme kurslarına gönderilecek ve kitap okuma, okul boyama gibi kamu hizmetlerinde çalıştırılacak.

İşte getirilen düzenlemeler:

*Televizyonlara bir ay içinde 90 dakikadan az olmamak ve saat 22.00’den önce yayınlanmak kaydıyla “şiddet kötüdür” konulu eğitici programları yayınlama zorunluluğu getiriliyor. RTÜK, bu amaçla televizyon ve radyoları denetleyecek. Yayınlar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanacak ya da bakanlığın onay verdiği yayınlardan oluşacak.

MÜŞTEREK KONUT KADINA

*Televizyon ve gazeteler, yayınlarında sığınma evlerinin yerlerini ya da şiddet mağduru kişilerin isimlerini vererek tanınmalarına yol açacak ifadeler kullandıkları takdirde 20 bin liradan az olmamak koşuluyla cezalandırılacak.

*Şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali bulunan birey evden uzaklaştırılacak ve müşterek konut mağdura tahsis edilecek.

*Şiddet uygulayanın silahına el konulacak. Polis, asker olursa silahını kurumuna teslim edecek.

*Şiddet mağdurunun sağlık kontrolü ve tedavi süreci zorunlu olduğu gibi şiddeti uygulayanın da tedavi süreci zorunlu olacak.

*Mağdurun hayati tehlikesinin bulunması halinde kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgeleri değiştirilecek.

*Şiddet uygulayan kişi, öfke kontrolü, stresle başa çıkma, şiddeti önlemeye yönelik farkındalık sağlayacak tutum ve davranış değiştirmeyi hedefleyen eğitim programına katılacak.

Yalancı mağdura ceza geliyor

*Şiddete uğradığı yönünde yalan söylediği belirlenen kişiden yapılan yardımlar tahsil edilecek.

*Herkes herhangi bir şekilde öğrendiği şiddet eylemini Cumhuriyet Başsavcılığı’na veya kolluk kuvvetlerine bildirmekle yükümlü olacak.

*Başsavcılık bünyesinde şiddetten korunma büroları kurulacak. Bu bürolarda yeterli sayıda cumhuriyet savcısı görevlendirilecek.

*Hâkim, şiddet uygulayan kişinin takibinin elektronik izleme yöntemiyle yapılması kararı verebilecek.

Şiddet uygulayana psikolojik kontrol

Bugün muhalefet partilerinin kadın vekilleriyle bir araya gelecek olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bir TV programında kanun tasarısıyla ilgili şu bilgileri verdi:

*Önlemler her 6 ayda bir gözden geçirilecek.

*Şiddet uygulayan kişi tedbir kararına aykırı davranırsa hapis cezasına çarptırılacak.

*Şiddet uygulayanın psikolojik kontrol altına alınması zorunlu olacak.

*Gizlilik maddesini güçlendiriyoruz.

*Bizde çocukluğumuzda şiddete komşularımızdan tanıklık ettik ama o zaman kol kırılır yen içinde kalır mantığı vardı. Şimdi bu sorun oldu.

*Seneye okullarda şiddette yönelik eğitim dersleri verilebilir.

*Şiddet uygulayan erkek daha çok pişman oluyor.

*Şiddeti gerçekleştirenlerin telefonlarının dinlenmesi de söz konusu olacak.

*Elektronik kelepçe gündemde. Bir ‘call center’ merkezi olacak. Yalnız evde değil, caddede de gitse kadının yerini tespit edecek

*Her ailenin bir aile sosyal destek uzmanı olacak.

Dayakçı kocaya ruhsal terapi

SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, eşine şiddet uygulayanların Toplum Temelli Ruh Sağlığı Merkezleri’nde tedavi edileceğini açıkladı. Bakan Akdağ, söz konusu merkezlere ilişkin eylem planını açıklarken gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Akdağ, “Eşine şiddet uygulayan erkekler, Toplum Temelli Ruh Sağlığı Merkezleri’nde mi yoksa adli vakalara bakılan hastanelerde mi bu tedaviyi alacak?’’ sorusuna şu yanıtı verdi: “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımızın topluma açıkladığı bu konu çok önemli. Çünkü, şiddet uygulayan eşleri sadece cezalandırmanın yetmeyeceğini biliyoruz.

Cezalandırılması gerekenler, elbette cezalandırılacaktır. O zaten adli mekanizmanın işi, bizim işimiz değil. Bizim işimiz, bu davranışta bulunanların ruh sağlığı problemi varsa bunların da tedavi edilmesidir ve daha sonra rehabilitasyona tabi tutulmasıdır.”

Toplum Temelli Ruh Sağlığı Merkezleri’nin bunu da gerçekleştirebilecek durum da olduğunu anlatan Akdağ, “ Buna göre dizayn ediliyor. Bütün bu işleri yapacak kadar ilgili personel sayısı var mı dersek, sayıları artırmaya çalışıyoruz. Şu an da yapabileceğimiz budur’’ dedi.
Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.