Doğu Karadeniz'de sepetlere ilgi azaldı

Doğu Karadeniz'de sepetlere ilgi azaldı

Doğu Karadeniz'de insanların yük taşımak için kullandığı sepetler, artık eskisi kadar rağbet görmüyor.

 Gümüşhane'nin Kürtün ilçesine bağlı Şendere köyü Pınarbaşı Mahallesi'nde sepet üretimi yapan Şaban Çalışır, yaptığı açıklamada, sepet ustalığını babasından öğrendiğini söyledi.

 
Sepetin fındık ağacından yapıldığını belirten Çalışır, ''Fındığı sonbahar geldiğinde kesiyoruz ve 15-20 gün arasında bekletiyoruz. Daha sonra işlemeye başlıyoruz ve sepet yapıyoruz'' dedi.
 
Çalışır, bir sepet yapmak için gününün tamamını harcadığını anlatarak, ''Sepet yapmanın en iyi zamanı sonbahardır. Bir sepet yapmak neredeyse bir günümü alıyor. Sepetler bölgemizde daha çok sonbahar mevsiminde yaprak toplamak için kullanılıyor. Diğer aylarda da ihtiyaca göre kullanılabiliyor. Tarlalardan Mısır ve buğday toplamak için de kullanılabilir'' diye konuştu.
 
Geçimini sağladığı sepetlere artık ilginin azaldığını, insanların artık çuval ve el arabalarını tercih ettiğini vurgulayan Çalışır, şöyle devam etti:
 
"Babam sepetçilik mesleğini 40 yıl sürdürdü. Geçimini tamamen bu meslekten sağladı ancak artık eskisi gibi ilgi yok. Hatta babam yaptığı sepetleri Gümüşhane, Kelkit ve Bayburt'ta satardı. Babam bu meslekle bizi büyüttü."
 
Çalışır, yaptığı sepetleri 40 liradan sattığını da sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.