Karadeniz’in Unutulan ’taka’sı Giresun'da Yeniden Hayat Buldu
GİRESUNLU BALIKÇI VE TEKNE USTASI MURAT GÜL, KARADENİZ'E ÖZGÜ VE GÜNÜMÜZDE ÖRNEĞİ KALMAYAN YELKENLİ KLASİK TAKA TEKNESİNİ YENİDEN YAPMAYI BAŞARDI. GÜL, BU PROJEYLE KARADENİZ'İN GELENEKSEL DENİZCİLİK KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMAYI HEDEFLİYOR
Günümüzde yerini modern balıkçı teknelerine ve yatlara bırakan, geçmişte taşımacılık ve balıkçılıkta kullanılan yelkenli "Karadeniz Takası'nı tekne ustası Murat Gül, yeniden yapmaya başladı.
Gül, yaptığı araştırmalar sonucunda, Karadeniz'de en son 1960'lı yıllarda üretilen yelkenli takaların artık işlevini yitirip kullanılmamaya başladığını belirterek "Böyle bir tekneden hiçbir örnek bulamıyorum. Taka, Doğu Karadeniz'e özgü, iri yapılı ve az su çeken, ayna kıçlı, manevra kabiliyeti yüksek bir teknedir" dedi.
Murat Gül, taka teknesinin sadece bir ulaşım aracı değil, aynı zamanda tarihsel bir öneme sahip olduğunu da vurgulayarak "Bu tekneler, milli mücadele zamanlarında kıyıya silah taşıyan ve kolayca saklanabilen teknelerdi. Karadeniz geleneğini temsil eden bu tekne, Nazım Hikmet'in "Kuvayi Milliye Destanı'nda bahsettiği, "Uzun eğri burunlu insanlar" tarafından kullanılmaktaydı. Karadeniz'de unutulmaya yüz tutmuş taka kültürünü yeniden hayata geçirmek için böyle bir adım attım ve bu tekneleri gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyorum" diye konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.