Kurban Bayramı öncesi spekülasyonlara set!

Kurban Bayramı öncesi spekülasyonlara set!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Ali Karaca, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde bilgi verdi bu yıl zam olmayacağını söyledi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Ali Karaca, Türkiye'de büyükbaş hayvan sayısının 11 milyon 433 bin, koyunun ise 24 milyona ulaştığını belirterek, ''İl müdürlüklerimize kurbanlıkla ilgili yazı gönderdik.

Gelen cevaplara göre Anadolu'da sıkıntı yok, elimizde yeteri kadar kurbanlık mevcut. Bayram öncesinde kurbanlık fiyatlarında artış beklemiyoruz'' dedi.

Karaca, uygulanan tarım politikalarıyla Türkiye'de hayvan sayılarında önemli artış sağlandığını belirterek, bu yıl için hayvancılığa ayrılan bütçenin 1,7 milyar lira olduğunu ve bunun 1,4 milyar lirasının ödendiğini söyledi.

Islah çalışmalarıyla kültür ırkı çeşidinin yüzde 100 arttığını, verimliliğin, et ve süt üretiminin yükseldiğini vurgulayan Karaca, şöyle konuştu:

''TÜİK rakamlarına göre, büyükbaş hayvan sayısı 11 milyon 433 bin, koyun sayısı ise 24 milyona ulaştı. Koyun sayısı 2010'daki rakam olan 21 milyon 745 binden bu rakama geldi.

Rakamsal olarak hayvancılıkta artış var ancak verimliliği de katarsanız çok daha farklı rakamlar karşımıza çıkacaktır. Bugün et ve süt verimi açısından bir büyükbaş, geçmiş yılların 3 hayvanına eşit.

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nde soy kütüğüne kayıtlı dişi hayvanların süt verimleri, 6 tonlara geldi. Bu da bizim verimlilik açısından hayvancılıkta geldiğimiz noktaları gösteriyor.''

YAKLAŞAN KURBAN BAYRAMI

Karaca, Kurban Bayramı'na yönelik çalışmalarının sürdüğünü belirterek, kurbanlık hayvan ithalatının Trakya bölgesiyle sınırlı olduğunu bildirdi.

Trakya bölgesinin şap hastalığından ari hale geldiğini dile getiren Karaca, şöyle devam etti:

''Bu, Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylandı. Doğunun en büyük problemi şap. Uzun yıllar çalışmasıyla Trakya'yı ari hale getirdik. Anadolu'dan oraya hayvan geçmesini önlüyoruz. Hastalıktan ari hayvanların geçmesine izin veriyoruz.

Anadolu'da üretici, önceden test yaptırır, hayvanlarında sorun olmadığını tespit ettirirse Trakya'da hayvan satabilir. Trakya'nın kendi hayvanı kendine yetiyor. İstanbul'un Trakya yakasında yaşayan bölümün ihtiyacını karşılamak için kurbanlığa ithalat izni veriyoruz.''

Karaca, 2010 Ocak ayında 14,5 lira olan karkas fiyatının şu an ortalama 15,2 lira olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

''Bir artış söz konusu değil. Burada yaptığımız planlamayla hem iç üretici hem de tüketicinin etini temin edecek politika takip ediyoruz. İl müdürlüklerimize kurbanlıkla ilgili yazı gönderdik. Gelen cevaplara göre Anadolu'da sıkıntı yok, elimizde yeteri kadar kurbanlık mevcut.

Bayram öncesinde kurbanlık fiyatlarında artış beklemiyoruz. Anadolu'nun kurbanlık ihtiyacı yok. İthalata, hastalıktan ari olan bölgeyi tekrar hastalıklı hale getirmemek için izin veriyoruz. Bayram öncesinde üretici ve tüketici rahat edecek.''

Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, Türkiye'de kurban bayramı için yeterince et stoku olduğunu belirterek, tüketicilere 'spekülasyonlara kapılmayın' uyasında bulundu.

Hınıslıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin et üretiminin yüzde 8'lik bölümünü Erzurum'un oluşturduğunu ifade etti.

Kurbanlık hayvan stokunda bir sıkıntının olmadığını anlatan Hınıslıoğlu, ''Türkiye'de Kurban Bayramı için yeterince et stoku var. Tüketiciler spekülasyona kapılmasın. İşletmeler hayvan dolu. Bunlar Kurban Bayramı için Türkiye'ye yeter. Kurbanlık büyükbaş hayvan fiyatları da bin 500 ile 5 bin TL arasında değişecektir. Etin fiyatı inişli çıkışlı bir seyir izliyor 20 ile 25 TL arasında değişiyor. Fiyatlarda geçen yıla göre uçuk farklar görülmüyor'' dedi.

Erzurum'un yıllık et üretiminin 40 bin ton olduğuna dikkati çeken Hınıslıoğlu, şunları kaydetti:

''Türkiye et üretiminin yüzde 8'lik bölümünü Erzurum oluşturuyor. Kurban Bayramı öncesi mevsimsel enflasyon konjonktürününde etkisiyle et fiyatlarında kısmi artışlar görülüyor. Sonbahar ayları hayvancılık açısından 'hazan mevsimi' olarak nitelendirilir. Kurban Bayramının bu sürece denk gelmesiyle, et fiyatlarında ülke genelinde yüzde 10-15 civarında artış görülüyor. Et fiyatlarında bayrama kadar olağanüstü artışlar yaşanacağını düşünmüyoruz.''

Geçen yıl bir kilo etin üretici tarafından 10-12 TL ye, bu yıl ise 12-15 TL arasında satıldığını kaydeden Hınıslıoğlu, tüketiciye gelene kadar fiyatın 25 TL'ye kadar yükseldiğini anımsattı.

Hayvancılık sektörünün ekonomi açısından önemli bir yere sahip olduğunu belirten Hınıslıoğlu, ''Hayvancılıkta üretimi artırıcı tedbirlere ağırlık verilmedir. Bu yönde hedefler konulmalıdır. Örneğin, 'Erzurum'da 40 bin ton olan et üretimi 80 bin ton olmalıdır', hedefi konulabilmelidir. Sektörün sorunları için somut çözümler üretilmelidir'' dedi.

Hayvan ithalatının cari açığı artırdığına dikkati çeken Hınıslıoğlu, ''Hayvancılıktaki ithalatın yerine üretimi artırıcı tedbirlere ağırlık verilmelidir. Yerli üretim teşvik edilmelidir. İthalat, sektöre yeni kan oluşturup kısa vadede çözüm sağlasa da, uzun vadede cari açık sorunu oluşturuyor. Önemli olan kalıcı çözümler üretmektir'' dedi.

Hınıslıoğlu, hayvancılık sektörünün cazip hale getirilmesi için bu yönde verilen teşviklerin artırılmasını da istedi.

''HAYVAN SAYISININ AZALMASI FİYAT ARTIŞI OLUŞTURUYOR''

Erzurum Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder de, et fiyatlarının Kurban Bayramı öncesi yüzde 10 oranında arttığını belirterek, söz konusu artışın, hayvan sayısının azalmasından kaynaklandığını kaydetti.

Ramazan ayı öncesine göre et fiyatlarının yüzde 10 ile yüzde 15 arasında arttığına işaret eden Ejder, şunları söyledi:

''Kurban Bayramı öncesi besicinin hayvanını satmak istememesi arz talep dengesizliği oluşturuyor. Bu durum et fiyatlarını artırıyor. Bir zamanlar hayvancılığın merkezi konumunda olan Erzurum'da bugün kesmek için hayvan bulamıyoruz. Şu an dana kıymanın kilo fiyatı 22 TL, dana kuşbaşının 24 TL, bonfilenin de 28 TL'den satışa sunuyor. Ramazan'dan önce kıymanın kilo satış fiyatı 18 ile 20 TL arasında değişiyordu.''

Erzurum'un şimdilerde et ithal eder duruma geldiğini anımsatan Ejder, ''Batıdaki diğer illere ve yurtdışına et ihracat eden Erzurum bugün, et ithal eder duruma gelmiştir. Güneydoğu, İç Anadolu ve Marmara bölgelerinden et ihtiyacımızı karşılıyoruz. Bu durumda et tüketimin artmasının da etkisi var ancak üretimde yaşanan olumsuzluklarda arz talep dengesini olumsuz etkiliyor. Hayvancılık sektörünün canlanması için, üretimi artıracak çalışmalar yapılmalıdır'' dedi.

Ejder, tarım ve hayvancılığa verilen teşviklerin üretimi artıracak nitelikte olmasının gerekliliğine değinerek, bu konudaki desteklerin gerçek üreticilere verilmesinin önemine değindi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.