"TL'deki değer kaybı yeterli, bundan sonrasına izin yok"

"TL'deki değer kaybı yeterli, bundan sonrasına izin yok"

Merkez Bankası BaşkanıBaşçı, "Yumuşak iniş tamamlandı, fakat kemer ikaz ışıkları henüz sönmedi" dedi

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, gündemdeki tüm gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Başçı'nın Türkiye'nin yumuşak inişi ve TL'deki değer kaybıyla ilgili mesajları çarpıcıydı.

İşte Başçı'nın konuşmasından en önemli satır başları:

* Kriz nedeniyle gelişmiş ülkelerde büyüme negatif olarak gerçekleşti. Gelişmiş ülkelerde işsizlik kriz sonrası gördüğü yüksek düzeylerden geri dönmedi. Toparlanmanın ardından küresel tedirginlik yeniden başladı.

* Kamu borcunun büyüme üzerinde negatif etkisi var. Avrupa'daki borç sorunları küresel büyüme üzerinde risk yaratıyor.

"İLK KEZ FAİZ FARKI SIFIR"
* Türkiye'nin gelişen ülkelerle faiz farkı tarihte ilk kez sıfıra indi. Politika faizi şu anda ekonomiyi destekler konumda. Fazla rezev konusunda iyi durumdayız, fazla para hiç yok. TCMB, para miktarı açısından en muhafazakar MB diyebiliriz. Oldukça sıkı bir para politikası izliyoruz.

* İzlediğimiz likidite politikası enflasyonist değil. Nisbi olarak Türkiye'nin enflasyon görünümü diğer ülkelere göre olumlu. BDDK tedbirleri enflasyon açısından sıkılaştırıcı nitelikte.

"MEVDUATIN ORTALAMA VADESİ 19 GÜN UZADI"
* Üç yıldan uzun vadeli mevduatı özendirmeye çalışıyoruz. Net politika duruşu sıkılaştırıcı yönde. Mevduatın ortalama vadesi 45 günden 64 güne kadar uzadı.

"KREDİ OPERASYONU TAMAM"
* Alınan tedbirlerle kredi genişlemesi mevsim ortalamasına yaklaştı. Tüketici kredilerindeki artış hızı yüzde yüzde 10'a düştü. Kredilerde büyüme haziranla birlikte mevsim ortalamasının altında.

"UÇAĞIN TEKERLEKLERİ YERE DEĞDİ ANCAK..."
* Türkiye'de yumuşak iniş gerçekleşti. Uçağın tekerlekleri yere değdi ancak kemer ikaz ışıkları hala yanıyor.

* Cari açık finansmanında uzun vadeli giriş desteklenmeli. Kendi haline bırakılsaydı sıcak para girişi hızlı artmaya devam ederdi. Bazı gelişen ülkeler hala havada biz ise piste inmiş durumdayız.

* İstihdam son derece iyi artıyor. Krizde işgücüne katılan kadınlar, krizden sonra işgücünden çıkmadı.

* Enflasyonda 2003'ten bu yana çok iyi bir performans söz konusu. Enflasyon diğer gelişen ülke ortalamasına yakın seviyede. Bu yıl enflasyon yüzde 5.5'lik hedefi aşacak. Yüzde 5'lik 2012 enflasyon hedefini tutturma ihtimali her gün artıyor. Enflasyonun eylülde düşmesini bekliyoruz. Bu ay manşet enflasyon baz etkisi nedeniyle düşecek. Eylülde enflasyonda gözlenecek düşüş baz etkisi kaynaklı ve geçici olur. Yıl sonuna doğru enflasyon bir miktar daha yükselebilir.

"HALK OTODAN VAZGEÇTİ, YURTDIŞINDAN HİZMET ALDI"
* Büyüme hızında hafif bir yavaşlama var. İthalatta büyümeye olumlu katkı gelmiş görünüyor. 2.çeyrekte sanayide büyüme yavaş, hizmette beklediğimizden fazla oldu.
Yurttaşlarımız otodan vazgeçti, yurtdışından hizmet almayı seçti.

"İHRACAT BİR TÜRLÜ ARTMIYOR"
* İhracat arzu edilen hızda artmıyor, dış talep hala düşük. İç talep arzu edilen şekilde geriledi ama ihracat bir türlü artmıyor. Dünya yavaş büyürken, Türkiye'nin çok hızlı büyümesi sağlıklı olmaz.

* PMI verilerine göre sanayi talebinde yavaşlama gözüküyor.

* Faiz dışı fazla Türkiye'nin önemli avantajı, AB'ye göre çok iyi durumdayız.

* Tarım dışı istihdam artış hızında hafif yavaşlama var, takip ediyoruz.

* Türkiye'yi kurtaracak en önemli faktör mali disiplin. 2011'de kamu borç stoğu/GSYİH oranı yüzde 40'ın altında olacak. Sıkı bütçe Türkiye'ye hep yaradı, bundan sonrası için de bu geçerli olacak.

* İhtiyaç kredilerine karşı alınan önlemler başarılı oldu. Kur etkisinden arındırılmış büyüme yüzde 25 hedefine ulaşacak gibi görünüyor. Tüketici kredilerinde artış hızının yüzde 10'a düşmesi çok olumlu.

"ARTIK KİMSE TL AŞIRI DEĞERLİ DİYEMEZ"
* Parasal genişlemenin yarattığı TL'deki değerleme baskısını ortadan kaldırdık. TL'de kasımdan sonra değer kaybı gözlendi. Bugün hiç kimse TL aşırı değerli diyemez. Reel efektif kur düzeyi gelişmiş ülkelere oranla 2008 sonrası en düşük düzeyde. TL'deki değer kaybı yumuşak inişin bir parçası. Kur ve krediler yumuşak inişte uçağın iki önemli tekerlek takımı oldu.

"TL'DEKİ BU KADAR DÜŞÜŞ YETER, FAZLASINA HOŞ BAKMAYIZ"
Yeni bir çıkış dalgasına şu anda çok hazırlıklıyız. TL'deki değer kaybını faydalı ve yeterli görüyoruz. Bundan (TL'deki)sonraki değer kayıplarını olumlu karşılamayız. TL'nin oynaklığı diğer gelişmekte olan ülkelere göre düşük.

* Opsiyonlarda maliyetleri düşürmek için çalışma yapılıyor. İhracatçılar döviz riskini sınırlamak üzere daha fazla opsiyon kullanmalı.

"CARİ AÇIKTA İYİLEŞME VAR"
* Cari işlemler açığındaki artış durdu, yüzde 9-10 bekliyoruz. Mevsimsellikten arındırılmış cari açıkta son iki ayda iyileşme görünüyor. Temmuz ve ağustos'ta cari açıkta bir miktar iyileşme görünüyor. Yıl sonu cari açık gsyh'nin yüzde 9-10'u düzeyinde olacak.

"SON ELEKTRİK ZAMMINI ÖNGÖRMÜŞTÜK"
* Enflasyon raporunda son elektrik zammını öngörmüştük. Bütçe dengelerinde sıkıntı yok mesajı özel sektör için daha olumlu.

"TL ZORUNLU KARŞILIKLARI İNDİREBİLİRİZ"
* Likidite açısından bankalarımızın elini rahat tutacağız. Mevcut ortamda TL tarafında bankaların elini rahat tutacağız. TL zorunlu karşılıklarda bir miktar indirim yapabiliriz. Bankalar tedirgin olmasın, ticari kredilerde rahat davransın.

* Mevduat faizleri üzerinde baskı oluşmasına izin vermeyeceğiz. TL munzam karşılıklarında indirim yaparak bankaları biraz daha rahatlatabiliriz.

* FED'in tahvil operasyonu panik önleyici olumlu bir adım oldu. Bir MB gereğinden fazla parasal genişleme yapmazsa parası güçlü olur.
Dünya merkez bankaları akıllı davranarak bu panik hareketlerin önüne geçecektir.

"DÖVİZ OPSİYONLARI BİZİ RAHATLATIR"
* VOB'da döviz opsiyon piyasasının başlaması bizi rahatlatacak. Eximbank'a verdiğimiz kredilerin dönüşü döviz rezervlerine olumlu yansır.

"DÖVİZ SATIM İHALELERİNDE KURA DEĞİL OYNAKLIĞA BAKIYORUZ"
* Döviz satım ihalelerine oynaklığa göre karar veriyoruz. Kur konusunda seviyeyi değil oynaklığı hedefliyoruz. Döviz piyasasına yapılan müdahaleler oynaklığı artırıyor. 1-2 yıl sonra TL'nin değerlendiğini göreceğiz. Rezervleri eriterek müdahale etmek piyasalara ters etkilere neden olur.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.