BAKIRCI ; SOSYAL GÜVENLİK HAKKINA SAHİP ÇIK

BAKIRCI ; SOSYAL GÜVENLİK HAKKINA SAHİP ÇIK

Rize Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mustafa BAKIRCI yazılı bir açıklama yaparak 2021 yılını değerlendirdi.

Bakırcı açıklamasında; Sosyal güvenlik, anayasal bir hak olarak Anayasa’nın 60’ıncı maddesinde yer alan “Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar” hükmü ile güvence altına alınmıştır.  Çalışanların sosyal güvenlik sistemine dahil olmaları hak ve aynı zamanda bir yükümlülüktür. Çalışanlar kanunen bu hakkın yerine getirilip getirilmediğini işverenden isteme hakkına ve yerine getirilmediği takdirde de yasal yollara başvurma hakkına sahiptir İşverenler açısından da; gerek kendisini gerekse yanında çalıştırdığı kişileri sosyal güvenlik kurumuna bildirmek zorundadır.
Sigortalılar Açısından Sosyal güvenliğin sağladığı haklar:
Sağlık hizmetleri,
İş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hali nedenleriyle çalışılamayan sürelerde geçici iş göremezlik ödeneği,
İş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle kısmen veya tamamen çalışamaz duruma gelinmesi veya vefat halinde sürekli iş göremezlik geliri,
Herhangi bir nedenle sakatlanıp çalışamaz duruma gelindiğinde malullük aylığı,
Belli bir yaşa gelindiğinde de emekli aylığı,
 
Vefat halinde ölüm aylığı,
Vefat halinde cenaze yardımı,
Doğum yapılması halinde emzirme ödeneği.
 
Sigortasız çalışan kişinin Yararlanamayacağı Haklar;
Yaşlılık, malullük ve ölüm aylıkları için gerekli şartları yerine getiremez.
Kendisi ve aile bireyleri sağlık hizmetinden yararlanamazlar.
İş kazası veya meslek hastalığı halinde geçici iş göremezlik ödeneği ve sürekli iş göremezlik geliri alamaz.
Hamilelik durumunda geçici iş göremezlik ödeneği alamaz.
İşsiz kalması halinde işsizlik ödeneği alamaz.
Kıdem tazminatı, asgari geçim indirimi gibi haklardan faydalanamaz.
Kendisinin hayatını kaybetmesi halinde geride kalanlar ölüm aylığı alamazlar açıklamasında bulundu.
 
İl Müdürü Mustafa BAKIRCI yaptığı açıklamasının devamında, “ Sosyal Güvenlik Kurumunun Pirime tabi bir kurum olduğunu, 2021 yılı tüm dünyada olduğu gibi Ülkemizde de COVİD-19 salgını ile Sosyal Güvenliğin önemi bir kez daha görüldü. Bu süreci başarı ile yönettik. İşverenlerimizin, sigortalılarımızın ve emeklilerimizin yanında olduk. İşverenlerimize prim ertelemeleri, sigorta primleri teşvikleri, borçlarının yapılandırılması ile sigortalılarımıza işten çıkış yasağı, kısa çalışma ve nakdi ücret desteği gibi ödeneklerle desteklendi. Sağlıkta borca bakılmadan kesintisiz hizmetlere devam edildi. Normalleşme süreci ile kayıt dışı istihdamla mücadelemizi denetimin yanı sıra daha çok Bilgilendirme ve Rehberlik kapsamında yürütmekteyiz.  Bu kapsamda geçmişte yapılan birçok faaliyete ve projeye ek olarak 2021 yılı içerisinde; 2021 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programında sosyal güvenlik bilincini artırmaya ve kayıt dışı istihdamı önlemeye yönelik rehberlik ve bilgilendirme faaliyetlerine, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Düzensiz Göç Strateji Belgesi ve Ulusal Eylem Planı(2021-2025)’nda ise yabancı iş gücüne yönelik farkındalığın artırılması eylemine yer verilmiştir. İl Müdürlüğü olarak 2021 yılı son çeyreğinde de öncelikle Sivil toplum Kuruluşlarını, İşverenlerimizi,  sigortalılarımızı ve emeklilerimizi  bilgilendirme rehberlik konularına ağırlık vererek sahadayız. Diğer taraftan sek törel denetimlerimiz devam ediyor. Özellikle inşaat, turizm, tekstil ve gıda sektörü başta olmak üzere bulundukları bölgelerde yaygın olarak faaliyet gösteren  sektörlere ilişkin meslek odalarının ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle görüşülerek bilgilendirmelerde bulunuyoruz.

İl Müdürü Mustafa BAKIRCI yazılı açıklamasınında ;
“Önceliğimizin Sosyal Güvenlik Kurumunun bütçe üzerindeki yükünü hafifletmek, kurumun aktüer yal dengesini iyileştirmek, aynı zamanda sosyal hakların kullanılmasını önleyen engelleri ortadan kaldırmak istediklerini belirterek, Bu hedefe ulaşmak için yoğun bir şekilde farkındalığı, toplumsal bilinci artırma, tüm aktörlere ulaşma gayretinde olduklarını belirten Bakırcı, "Cezalandırarak değil, daha çok eğiterek ve teşvik ederek kayıt dışılığı hedeflediğimiz oranlara çekmek istiyoruz. Kabul edilebilir rakama çekeceğimize inanıyoruz.
Kayıt dışı istihdam ülke olarak hepimizin sorunu ve sosyal güvenliğin sürdürülebilirliğini olumsuz etkilemekte, gelecek kuşakları da tehlikeye sokmaktadır. Bugün Türkiye’de iki kişi bir emekliyi finanse etmektedir. Bu da çalışan ve işveren üzerindeki yükleri git gide artırmaktadır. Kayıtlı çalışan sayısının artırılması sosyal güvenliğin sürdürülebilirliğine katkıda bulunacak, aynı zamanda güvencesiz yaşayan birçok insanın geleceğe güvenle bakmasını sağlayacaktır. Bu sorunla tek başına Sosyal Güvenlik Kurumunun mücadelesi yeterli değil, diğer kurumların, sivil toplum örgütleri, çalışanlar başta olmak üzere basınımızın ve ilgili tüm kesimlerin desteği büyük önem arz etmektedir” dedi.
“Bireysel sigortanın İman, toplumsal sigortanın SGK olduğunu bu bağlamda ;
İşverenlere;
Sigortasız Çalıştırma Haksız Kazanç Sağlama,
Kayıtlı istihdam herkese iyi gelecek,
 
Çalışanlara ise;
Emeklilikte "oh" demek, hastalıkta "of" dememek için kayıtlı istihdama geçin.
Sigortasız çalışma, Yarınından çalma, Çaldırma.
Sigortasız çalıştırılanlar ihbar ve şikayetlerini Sosyal Güvenlik Kurumu’na çeşitli yollarla iletilebilir:
➢ Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi “ALO 170” i 7 gün 24 saat arayabilir,
➢ İlinizde veya ilçenizde, size en yakın sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine şikâyetinizi iletebilirsiniz.
➢ Dilekçe Hakkının Kullanılması Kanunu kapsamındaki her türlü istek, şikayet, ihbar, görüş ve önerilerinizi CİMER yani Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi üzerinden yapabilirsiniz” dedi.
 
Sosyal Güvenlik Rize İl Müdürü Mustafa BAKIRCI yazılı açıklamasının sonunda ;
“Genel Sağlık Sigortası borcu bulunan vatandaşlarımızın  7326 Sayılı Kanun Kapsamı 2021/Nisan ayı ve öncesi borçlarının başvuru şartı aranmaksızın gecikme zammı ve faizlerinin silindiğini bu borçların yıl sonuna kadar ödenmesi halinde gecikme zammı ve faiz tahakkuk etmeyeceği, diğer taraftan yine yasa gereği bugüne kadar hiç gelir tespiti yaptırman ve borçları bulunan genel sağlık sigortalılarımızın ikametgahlarının bağlı bulunduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları kanalı ile 31 KASIM 2021 tarihine kadar gelir testi yaptırım aile içindeki gelirleri bürüt asgari ücretin 1/3 ünden düşük çıkacakların GSS borçları silineceğini ve sağlık primleri devlet tarafından karşılanacağını hatırlatarak bu fırsatın borcu bulunan Genel Sağlık Sigortalılarımızın kaçırmamalarını da ifade etti.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.