Çaykur çayın anavatanına çay satacak

Çaykur çayın anavatanına çay satacak

Çaykur çin’den sonra çayın anavatanı olarak kabul edilen hindistan’a da türk çayı satmaya hazırlanıyor

Çaykur Çin’den sonra çayın anavatanı olarak kabul edilen Hindistan’a da Türk çayı satmaya hazırlanıyor.
Türk Çay sektörünün yüzde 60’ını elinde bulunduran, işlem hacmi ile dünyanın en büyük çay üretip satan firması olan Çaykur, yurtdışı hedefleri arasına çayın anavatanı Hindistan’ı da aldı. Dünya çay piyasasında Çin ve Hindistan çayın anavatanı olarak kabul edilirken Çaykur, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre 1 miyon 200 bin tonluk kuru çay kapasitesi ile dünya kuru çay üretiminde ilk sırada yer alan Çin’de ilk ihracatını geçtiğimiz aylarda gerçekleştirmişti. Çaykur şimdi de yıllık 950 bin ton kuru çay üretiminde 2. sırada yer alan Hindistan’a çay ihracatı yapmaya hazırlanıyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Türk çayının sağlıklı olması nedeniyle çay üreticisi ülkelerde de kabul gördüğünü belirterek, “Çin’in ardından Hindistan’da da çay satmaya başlayacağız. Bu iki ülke çayın anavatanı olarak kabul edilen iki ülke. Ancak bizim çayımızın üstün özellikleri var. Çayımızda pestisit yok. Dünyanın en sağlıklı çayını üretiyoruz. Bu ülkelerin bilinç seviyelere yüksek tüketicileri, kendi ülkelerindeki gıda maddeleri sağlık açısından yeterli değil ise daha sağlıklı olan diğer ülkelerin ürünlerine yöneliyorlar. Böyle düşünen gelir düzeyi yüksek ve hızla sayıları artan bir tüketici kitlesi var. Bu nedenle artık çayımızın satılamayacağı bir ülke yok. Çay üreten ülkelerde de çayımızı satma imkanımız var. Çünkü bizim çayımız farklı bir çay. Dünyada üzerine kar düşen tek çay bizim çayımız” dedi.

TÜRK ÇAYI NİSAN AYINDA HİNDİSTAN’DA
Sütlüoğlu, Nisan ayında Hindistan’da lansman çalışmalarına başlayacaklarını vurgulayarak, “Hızlı bir şekilde organik alanlarımızı genişletiyoruz. Organik üretimde rakibimiz olacak başka bir ülke yok. Çünkü biz tüm çay tarım alanlarımızın organik olma imkanı var. Bu nedenle dış pazardaki payımızı artırmanın planlarını yapıyoruz. En büyük dezavantajımız bu ülkelerde tanınmayışımız. Çaykur olarak dünyanın en büyük çay üreten ve satan firmasıyız. Hep içeriye yönelik çalıştığımız için oralarda fazla bilinmiyoruz. Bir başka husus ise bizim çayımızın damak tadının farklı olmasıdır. Diğer ülkeler farklı bir damak tadına sahip. Seylan çayının verdiği damak tadına alışmış insanlar. Farklı bir damak tadı olan insanlara çayımızı satmak gibi bir zorluğumuz var. Deleme kültürümüzde farklı. Biz çift demlik kullanırken o ülkeler tek demlikte çay demliyor. Çayımızın kalitesi ve organik ürünlerimiz ile dezavantajlarımı da avantaja çevirerek dış pazarlarda büyümenin gayretindeyiz. Hindistan için yeni çeşitler yaptık. Nisan alında yeni bir lansman ile Hindistan pazarında yerimizi almak istiyoruz. Hindistan 1 Milyar'ın üzerinde nüfusu olan bir ülke. Büyük bir pazar. O yüzden Hindistan’ı önemsiyoruz” Şeklinde konuştu.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün verilerine göre Türkiye yıllık ortalama 200 bin tonluk kuru çay üretiminde Dünya da 5. sırada yer alırken, 230 bin tonluk tüketimi ile ise dünyada en çok çay tüketen ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.