ÇAYKUR'da bu yılın ilk "stevia" hasadı yapıldı

ÇAYKUR'da bu yılın ilk "stevia" hasadı yapıldı

ÇAYKUR, "stevia" adlı çalı türündeki bitkiden sıfır kalorili şeker üretmek için yürüttüğü çalışmalar kapsamında ürünün bu yılki ilk hasadını yaptı

 ÇAYKUR, "stevia" adlı çalı türündeki bitkiden sıfır kalorili şeker üretmek için yürüttüğü çalışmalar kapsamında ürünün bu yılki ilk hasadını gerçekleştirdi. 

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Çin'den gelen bir heyetle birlikte, Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü bahçesinde, Arjantin'den getirilen fidelerle deneme amacıyla yetiştirilen ürünü hasat etti. 

 
ÇAYKUR'da bu yılın ilk "stevia" hasadı yapıldı
 

Hasat sonrası basın mensuplarına açıklama yapan Sütlüoğlu, stevia bitkisinin şekerden 300-400 kat daha tatlı olduğunu ifade etti. Sütlüoğlu, "Kalorisi ve proteini sıfır. İnsan sağlığı açısından şekerin ihtiva ettiği hiç bir olumsuzluğu bünyesinde taşımayan mucizevi bir bitki." dedi.


Çok verimli bir sonuç elde ettiklerini anlatan Sütlüoğlu, şunları kaydetti:


Sütlüoğlu, 5 yıl önce bitkinin bu topraklarda yetişip yetişmeyeceğini belirlemek üzere çalışmaya başladıklarını belirterek, "Güney Amerika ve Arjantin'e giderek yerinde bu bitkiyi inceledik. Daha sonra buraya fidanları getirerek denemesine başladık. Bu sene dördüncü senemiz. Dördüncü senesinde de bu bitki verimli bir şekilde toprağın altından çıktı. Kışın da yerin altında yaşıyor. Çok yıllık çalı türü bir bitki." diye konuştu. 

 

ÇAYKUR'da bu yılın ilk "stevia" hasadı yapıldı
 

Çok verimli bir sonuç elde ettiklerini anlatan Sütlüoğlu, şunları kaydetti:

"Biz bitkiye Rize şekeri adını verdik. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan son Rize ziyaretinde burayı ziyaret ettiğinde birlikte hasadını yaptık. Hep beraber Rize şekeri adını vermiş olduk. Şu an fabrika kurma süreci devam ediyor. Ana vatanı Güney Amerika, ama stevia üretiminde en önde olan ülke Çin. Artık bütün dünyaya yayılıyor. Dünya bunun farkına yeni vardı. Biz de bunu işin başında yakalamış olduk. Her yıl dünya pazarı birkaç milyar dolar büyüyor. Şu an üretim yetersiz. Talep karşılanamıyor. İnşallah fabrikasını kurduktan sonra bunun fidanını veya tohumunu vatandaşa dağıtacağız. Vatandaşımız bunun üretimine başlayacak. Alım garantisi getireceğiz. Vatandaşın ürettiği bu ürünü alacağız ve işleyeceğiz."






HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.