Heliski bu yıl mevzuata takıldı
Kaçkar Dağları’nda 13 yıldır gerçekleştirilen Heliski faaliyeti bu yıl mevzuattaki eksikliklerden dolayı gerçekleştirilemiyor
Kaçkar Dağları’nda 13 yıldır gerçekleştirilen Heliski faaliyeti bu yıl yasal prosedürler ve mevzuattaki eksikliklerden dolayı gerçekleştirilemiyor.
Dünyada az sayıda bölgede yapılan Türkiye’de ise 2004 yılından bu yana Kaçkar Dağları'nda yerli ve yabancı firmaların organizasyonunda gerçekleştirilen Heliski (Helikopterli kayak) faaliyeti bu yıl devlet mevzuatındaki eksikliklerin tamamlanamamasından dolayı yapılamıyor.
Kaçkar Dağı’nda heliksi faaliyetlerine ev sahipliği yapan Ayder Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Haşimoğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Ülkemizde yıllardır yapılmasına rağmen bu spor dünyaya kıyasla ülkemizde yeni sayılabilecek faaliyetler arasında. Bu kayak türünün helikopterle yapılması beraberinde uçuş izinleri ve uçuş alanları gibi bir takım yasal zorunlulukları da beraberinde gerektiriyor. Konuyla ilgili mevzuatta düzenleme çalışmaları var. Ancak henüz bu çalışmalar tamamlanamadığı için bu yıl maalesef heliksi faaliyeti gerçekleştirilemeyecek. Önümüzdeki yıl faaliyetlere devam etmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Uçuş izinleri sorun oluyor
Kaçkar Dağı’nda Ayder Yaylası merkezli olarak gerçekleştirilen faaliyet geçtiğimiz yıllarda da uçuş izinleri, Milli Parklar sahasında faaliyet izinleri, yaban hayatını koruma kanunu gibi bir çok kanun ve mevzuat açısından sorun oluşturmuş özel izinler ile faaliyetler gerçekleştirilmişti. Dünyanın adrenalini en yüksek ve en elit sporları arasında yer alan Heliski’nin son 13 yıldır Rize’de yapılması özellikle Kaçkarlar'ın dünyaya tanıtılması açısından önemli rol oynadı. Yüzlerce tanınmış yabancı kayakçı Rize’ye gelerek heliksi yaptı. Faaliyetler dünya çapında yayın yapan spor kanallarında yer aldı. Rize’ye gelen yabancı kayakçılar, Kaçkarlar'da sürekli kar yağması ve parkurun uygunluğu açısından Kaçkarlar'ın heliksi açısından en uygun yer olduğu ifade edildi.
Heliski sporu İsviçre, Türkiye ve Kafkas bölgesi başta olmak üzere dünyada çok az bir bölgede yapılabiliyor. Profesyonel kayakçıların cesaret edebildiği faaliyette helikopterle yüksek kesimlere bırakılan sporcular kayarak vadilere iniyor. İndikleri vadilerden tekrar helikopterlerle alınarak zirvelere bırakılan sporcuların sırt çantalarında çığ ve ezilmeye karşı koruyucu hava yastıkları ile konumlarının tespit edilmesi için GPS sistemleri bulunuyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.