Ocakoğlu, Rize izlenimlerini yazdı

Ocakoğlu, Rize izlenimlerini yazdı

Zaman Gazetesi Yazarı Günseli Ö. Ocakoğlu, Rize izlenimlerini yazdı. Rize’nin ekonomi panoramasını yazan Ocakoğlu, demiryolu konusunda Rize’nin daha talepkar olması gerektiğini söylüyor…

Şekerbank’ın 60. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen Üreten Anadolu Buluşmaları için bu kez Rize’ye gidiliyor. Bu ilk gidişim değil ancak önceki gidişlerimde şehre takılmadan doğrudan Ayder Yaylası’na geçtiğimden ili bu denli hissedememiştim.

Uzun lafın kısası Rize güzel memleket...

Başta Vali Nurullah Çakır olmak üzere Ticaret ve Sanayi Odası, MÜSİAD, RİSİAD başkanlarıyla, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü’nü ziyaret ediyorum. Ziyaretlerim sonrasında kısaca Rize’nin ekonomik panoraması şöyle:

Çay, tek ve en önemli gelir kaynağı: Ülkemiz çay ihtiyacının üçte ikisini karşılayan Rize’de çay üretimi ilin de belkemiğini oluşturuyor. Rize’deki işletmelerin yaklaşık yüzde 70’i çay ile ilişkili. Bu nedenle bölgede Çaykur’un önemi oldukça fazla. Ancak diğer yandan çay bitkisi 100 yıllık ömrünü tamamlıyor deniliyor. Tehlike çanları çalıyor mu?

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, “Endişelenmeyin, çay çok daha uzun yıllar yaşıyor ancak tedbirlerini de alıyoruz. Ayrıca 96 bin dekar alanı organik çay üretimine ayırıyoruz. Üstüne kar yağan tek çay bitkisi Rize’de. Bu nedenle de yapraklarında parazitleri barındırmıyor. Organik çay için yapılması gereken tek şey, kimyasal gübre kullanımını bitirmek, doğal gübre kullanmak. Toprağın kimyasallardan arınması için ise 3 yıllık bir süreye ihtiyaç var. Organik tarıma geçen çiftçilerimiz var. Süreç tamamlandığında Hemşin organik çay vadisi olacak. Bu, bölge turizmini artırdığı gibi diğer bitkilerin de organik olmasına neden olacak.” diyor. Çaykur çok yakında ice tea/soğuk çay ürünleriyle raflarda yerini alacak. Bu yıl çay alımı için randevulu sisteme geçeceklerini de sözlerine ekleyen Genel Müdür, yeşil çay dahil diğer endemik bitkilerden de çay üretimine geçtiklerini söylüyor. Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ömer Ofluoğlu, AB’den 10 milyon Euro destek alınarak bir doğal gübre fabrikası kurulduğunu söylüyor. Bu hem istihdam hem de organik vadi için hızlandırıcı bir etken.

Sağlık merkezi olma potansiyeli yüksek; Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi sadece Rize için değil bölge için de iyi bir fırsat. Rektör Prof. Dr. Arif Yılmaz, açık kalp ameliyatlarıyla tümör cerrahisinde başarılı operasyonlar yapıldığını söylüyor. Bölüm sayısını artırma çabaları devam ediyor. Sağlık turizmi şehir için bir fırsat olarak gözüküyorsa da tarım bölgesi olmasına rağmen üniversitenin tarım fakültesi yeterli değil.

Kentsel dönüşüm fırsata dönebilir mi? Heyelan bölgesi olan Rize’de dönüşüm başlatılmış bile. Ancak halkın gönülsüzlüğü göz ardı edilmemeli. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İletişim Koordinasyon ve Finansman Daire Başkanı Hasan Akçin, bakanlığın tüm soruları yanıtlamak için hazır olduğunu, işin bir rantı varsa bunun da halka olduğunu söylüyor.

Doğa turizmine uygun coğrafya. Doğa turizmi markalaşma potansiyeli olanlardan biri. Ancak öncelikle şehrin değerler envanteri çıkarılmalı.

Ağır sanayinin gelişmemesi Rize’nin şansı

Rize, sanayi gerekçeli çevre kirliliğinin olmadığı ender illerden biri. Bu bir açıdan şans. Organik vadi hayali en kısa sürede hayata geçirilebilir. 12 Mayıs 2012’de temeli atılan ve şehri Erzurum’a bağlayacak Ovit tüneli inşaatı başlamış ancak neredeyse bir yıl geçmiş olmasına rağmen henüz 200 metrelik bir tünel açılmış. İşler yavaş gidiyor. Oysaki Rize’nin bölgedeki 2. lojistik merkezlerinden biri olma potansiyeli yabana atılır gibi değil çünkü ilkini Samsun’a kaptırmışlar. 

Var olanı paylaşmak değil yeni fırsatlar aranmalı

Bölgede küçük esnaf, çiftçi ve sanatkârlardan oluşan bir ekonomi mevcut. Bu nedenle sayıları çok olsa da kullandıkları kredi miktarı daha düşük. Pek çok banka esnaf ve sanatkâra yönelik kredilendirme işinden giderek vazgeçerken Şekerbank Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın desteği, TESK’in işbirliğiyle “Kapımız Esnafa Açık” projesini başlatmış. Mahalledeki esnaftan alışveriş yapmayı destekleyen bu proje her ayın 15’inde tüm şehirlerde tekrarlanıyor.

Şekerbank Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Göktan da Rize’de.  Banka müşterilerinin yüzde 70’i Anadolu’da. Kredilerin ise yüzde 53’ü. Göktan, tabana yayılan sosyal bankacılık yaptıklarını, bunun da girişimcilikte fırsat eşitliği oluşturduğunu söylüyor. Göktan, EKOkredi çalışmalarının  RİO+20 Birleşmiş Milletler sürdürülebilir kalkınma konferansında Türkiye’yi temsil eden en iyi uygulama olarak seçildiğini ve 424 milyon TL kredi kullandırıldığını söylüyor. Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin ise Rize’yi geleceğe taşıyacak sektörler için özel ürünler tasarladıklarını; Rize Katma Değer Kredi Kampanyası, Turizmde Markalaşma Kredisi, Organik Tarım ve İyi Tarım kampanyalarını başlattıklarını söylüyor.

Rize’de çay ve ötesinde pek çok yeni fırsat var ancak bana göre tek eksik, aksiyon alma konusundaki motivasyonsuzluk. Başbakan Erdoğan hemşehrilerine orada neler oluyor diye sorarken, Rizeli işadamları da farklı alanlardaki fırsatlar için Başbakan’dan talepte bulunmalı. Rize, tren kaçmadan son değil ilk vagona atlamalı.

Tüketici yolunacak kaz değil!

Üreten Anadolu Buluşmaları Rize ayağına Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da katıldı. Bakan Yazıcı, program sonrasında habercilerle de sohbet etti. İçinde ticaret olan her türlü faaliyetten bakanlığının sorumlu olduğunu ve tüketicinin korunmasının bakanlığının önceliği olduğunu söyledi. Yıllardır sürüncemede olan AVM yasasının çıkarılması için çalışmaların hızlandığını söyleyen Bakan, kredi kartı başta olmak üzere 60 kalem faiz dışı ticari işlemden bankalarca alınan bedelle ilişkili BDDK’nın bir çalışma yaptığını dile getirdi. “Tüketici yolunacak kaz değildir” diyen Bakan Hayati Yazıcı, bu benzetmeyle konuya ilişkin hassasiyetini ortaya koydu. Duyuruyorum…
Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.