Rize Usulü' Kameriye Taşıma

Rize Usulü' Kameriye Taşıma

Rize'nin Çayeli İlçesi Madenli Beldesi'nde, belediye önündeki bambu ağacından yapılan kameriye, yaklaşık 200 metre uzaklıktaki Kültür Merkezi binası önüne ilginç bir yöntemle taşındı.

 Rize'nin Çayeli İlçesi Madenli Beldesi'nde, belediye önündeki bambu ağacından yapılan kameriye, yaklaşık 200 metre uzaklıktaki  Kültür Merkezi binası önüne ilginç bir yöntemle taşındı. Vidalı olduğu için sökülemeyen, zarar göreceği endişesiyle vinç yardımıyla da kaldırılamayan kameriye, kızağa dönüştürülen kalın plastik su borularının üzerine konuldu, kepçe yardımıyla çekilerek yeni yerine taşındı.

Madenli Beldesi'nde Mustafa Kasarcı tarafından 6 ay önce belediye binası önünde bambu ağacından inşa elden kameriyenin, yapımı tamamlanan Kültür Merkezi binası önüne taşınmasına karar verildi. Kameriyenin zarar görmeden taşınması için çare arandı. Vidalı olduğu için sökülemeyen, vinçle taşınması halinde zarar göreceği göz önüne alınan yaklaşık 1.5 ton ağırlığındaki kameriyenin taşınması için belediye çalışanları Sinan Şişman ve Hızır Aslan'ın aklına farklı bir yöntem geldi.



KARAYOLUNDAN KIZAK YÖNTEMİ İLE GÖTÜRÜLDÜ

Su şebeke hatlarında kullanılan kalın plastik boruları ortadan ikiye ayıran işçiler, 5'er metrelik 4 boruyu halatlarla birbirine bağladıktan sonra, kameriyenin ayaklarının altına yerleştirdi. Halatın diğer ucu ise iş makinesinin kepçesine bağlandı. Geri manevra yapan iş makinesi ile kızaklanarak sürüklenen kameriye karayolundan yaklaşık 200 metre taşınarak yeni yerine götürüldü. Kameriyeyi arkadan iterek taşımaya yardımcı olan işçiler, 'Karadeniz usulü, başka yerde bulamazsınız' anonsu ile kayda aldıkları kameriyeyi taşıma görüntülerini sosyal medyada paylaştı ve büyük ilgi gördü.

"KAMELYAYI ÇOK RAHAT YÜRÜTTÜK"

Vinç yardımıyla kaldırmayı düşündükleri kamelyanın vidalı olması nedeniyle zarar göreceğinden endişe duyduklarını anlatan Sinan Şişman, "Sert plastik boruların üzerine koyduk ve kızaklayarak taşıdık. Kamelyayı çok rahat yürüttük. Hiçbir zarar görmedi. Başka türlü taşısaydık dağılabilirdi" dedi.

"BENZER YÖNTEM UYGULADIK"

Hızır Aslan ise, ecdadın gemileri karadan yürüttüğünü anlatırken, ona benzer bir uygulama yapmayı istediklerini söyledi. Aslan, "Karadenizli'nin pratik zekası ve becerikli olmamızın da avantajı ile böyle bir yöntem kullandık. Kazasız belasız kamelyayı yeni yerine ulaştırdık" diye konuştu. Kamelyayı inşa eden Mustafa Kasarcı da, vidalı olan kamelyanın sökülemeyeceğini belirterek, "Başka bir yöntemle taşınsaydı zarar görecekti. Arkadaşlara teşekkür ediyorum" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.