
Rize’de Geliştirilen ‘Rimplant’ ile İmplantların Ömrü Uzatıldı
RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ (RTEÜ) AKADEMİSYENLERİ TARAFINDAN GELİŞTİRİLEN “AKILLI İMPLANT PROJESİ” KAPSAMINDA İMPLANTLARIN ÖMRÜNÜ UZATAN BİR ÇALIŞMA HAYATA GEÇİRİLDİ. ÇALIŞMA RİZE’DE GERÇEKLEŞTİRİLDİĞİ İÇİN PROJEYE “RİMPLANT” ADI VERİLDİ
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) akademisyenleri tarafından geliştirilen “Akıllı İmplant Projesi” kapsamında implantların ömrünü uzatan bir çalışma hayata geçirildi. Çalışma Rize’de gerçekleştirildiği için projeye “Rimplant” adı verildi.
Üç yıl süren araştırma süreci sonunda ortaya konan projede, titanyumdan yapılan ve Metal-Organik Kafes (MOF) yapısı içeren, anti bakteriyel ve antimikrobiyal özellikli dental implant geliştirildi. Bu implantın üretim yöntemi, Türk Patent ve Marka Kurumundan tescil aldı.
RTEÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vagif Nevruzoğlu, implant bünyesindeki boşluğun sıkışmış havayla dolması nedeniyle oluşan statik basıncın implantı olumsuz etkilediğini belirtti. Bu durumu önlemek amacıyla implant içine lazerle nano boyutlu kanallar açılarak, boşluğa yerleştirilen anti bakteriyel ajanların dokuya kontrollü salınımı sağlandı. Bu sayede implantın dış yüzeyinde yer alan ve zamanla etkisini yitiren anti bakteriyel özellik kalıcı hale getirildi. Ayrıca implantın içine yerleştirilen ajanlar zamanla tükenirse, implant vida kısmı açılarak tekrar ilaç yüklemesi yapılabiliyor.
Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Şaban Beriş ise projeyle diş implantlarının bir üst seviyeye taşındığını ifade etti. Beriş, hem anti bakteriyel ajan hem de ilaç yüklenebilir sistem geliştirdiklerini ve lazer destekli kanallar sayesinde bu ajanların dokuya nüfuzunun artırıldığını kaydetti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.