Rizeli Kazım Delal'in Doğa Koruma Mücadelesi İçin Açtığı Davaların Sayısı 15'e Ulaştı
RİZE'de 10 yıldır doğayı korumak için açtığı davalarda bilirkişi ücretlerini ödemek için sattığı ineği ve çektiği banka kredileri ile tanınan 'Vatandaş Kazım' lakaplı 72 yaşındaki Kazım Delal'in açtığı davaların sayısı 15'e ulaştı.
RİZE'de 10 yıldır doğayı korumak için açtığı davalarda bilirkişi ücretlerini ödemek için sattığı ineği ve çektiği banka kredileri ile tanınan 'Vatandaş Kazım' lakaplı 72 yaşındaki Kazım Delal'in açtığı davaların sayısı 15'e ulaştı. Kazım Delal, köydeki evinin girişine kurduğu çalışma masasında günü dava dosyalarını inceleyerek geçiriyor, şirketlerin savunmalarına karşı savunma hazırlıyor.
Kazım Delal, Rize kent merkezi ile birlikte 10 ilçede yaşayan yaklaşık 300 bin kişinin içme suyu ihtiyacını karşılayan tesislerin de bulunduğu Salarha Vadisi'ndeki Küçükçayır Köyü'nde 10 yıl önce yapımı planlanan 9 megavat kurulu gücündeki Ambarlık Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali projesi için 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu' kararı veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na karşı 10 yıl önce açtığı dava ile doğayı koruma çabasına başladı. 10 yılda açtığı davalarda bilirkişi ücretlerini ödemek için sattığı ineği ve çektiği banka kredileri ile gündeme gelen Kazım Delal'in geçen sürede HES'ler, taş ocakları ve mıcır eleme tesislerine karşı açtığı davaların sayısı 15' ulaştı.
AÇTIĞIM 15 DAVA GÖRÜLÜYOR
Köydeki evinin girişine kurduğu çalışma masasında her gün dava dosyalarını inceleyen ve şirketlerin savunmalarına karşı kendi savunmasını hazırlayan Delal, Rize'nin içme suyu ihtiyacının karşılanması için köyünden geçen derenin sularını seve seve verdiklerini belirterek, şirketlerinin içme suyu şebekesi üzerine santral kurma girişimi başlattıklarını hatırlattı. Buna karşı mücadele verdiğini belirten Kazım Delal, "Şirket, 'kamu hizmeti yapacağız, içme suyu tesisine HES kuracağız' diyor. Be gözüm, çok geç kaldın. Biz 20 yıl önce bu suları içme suyu için verdik. Sen hangi kamu yararından bahsediyorsun? Nerede senin kamu yararın? HES yapımına karşı dava açtık. Mücadelemize böyle başladık. Tabii ki bu davaları takip etmek kolay olmuyor. İneğimi sattığım, bankadan kredi çektiğim dönemler oldu. Şu anda açtığım 15 dava görülüyor" dedi.
"GERİ ÇEKİLSİN, BİZİ RAHAT BIRAKSINLAR"
Davalarda bazı bilirkişilerin hazırladıkları raporları, 'akıllara durgunluk verecek' olarak değerlendiren Kazım Delal şöyle devam etti:
"Bu tip hocaları bağlı oldukları üniversitelerin rektörlerine şikayet için yazı yazıyorum. Bu hocaları bilirkişi diye mahkemelere göndermeyin. Bunlar bilirkişi olamaz. Milletin içtiği suyun üzerine HES yapılmasına nasıl olumlu raporu veriyorsun? Gözünüzü sevdiğim, bu millete zehir mi içireceksiniz? Bu milletin bir tek suyu var. 10 yıldır ömrüm bunlarla mücadele ile geçti. Ömrüm belki bu işleri düzeltemeye yetmeyebilir ama çalışmam bu işlere yetecek ve bunları buradan tepeleyeceğim. HES şirketleri geri çekilsin, bizi rahat bıraksınlar. Bu su milletin içeceği sudur. Bu suyun üzerinde HES yapılamaz."
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.