Saraç, Rize'de Türkiye’nin Yeni 'Yök'ünü Anlattı
YÖK Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Yekta Saraç, yeni YÖK sistemini oluşturacak üç bağımsız kurumun, Türk yüksek öğretimi için faydalı olacağına inandıklarını söyledi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Yekta Saraç, YÖK tarafından Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde 4.'sü gerçekleştirilen YÖK Kültür Sanat Söyleşisi’nde yeni YÖK sistemini anlattı. Saraç, konuşmasında öncelikli ve odaklı öğretim elemanı yetiştirmeye önem verdiklerini belirterek “Bildiğiniz üzere Yeni YÖK olarak Türk Yüksek Öğretimi'nde ilk kez öğretim elemanı yetiştirmede 'öncelikli ve odaklı' bir program teşkil edildi. ÖYP programı, yönlendirilmiş yani ihtisaslaştırılmış 'Öğretim Üyesi Programı' olarak şekillendirildi. Bu bağlamda yeni YÖK olarak Türk Yüksek Öğretimi'nde ilk kez öncelikli ve odaklı öğretim elemanı yetiştirme programını hayata geçirdik” dedi.
Saraç, konuşmasında öğrencilerde sanat, edebiyat, felsefe, ahlak, inanç ve sevgi gibi kavramların gelişmesinin kendileri için önemli olduğunu vurgulayarak “Gelecek için en büyük güvencemiz, sizlersiniz. Geleceği idare edeceksiniz, yakın geleceğin uluslararası düzenini kuracaksınız. Sizleri sanat, edebiyat, felsefe, ahlak, inanç ve sevgi kavramları ile olabildiğince donatmak istiyoruz. Bunun için buradayız” dedi.
YÜKSEK ÖĞRETİMDE NİTELİK SORUNU
Saraç, 2002 yılı ile 2015 yılları arasında akademisyen ve öğrenci sayısında ciddi bir artış gözlendiğine dikkat çekerek 75 olan üniversite sayısının 193’e, 1 milyon 664 bin olan öğrenci sayısının 6 milyon 785’e, öğretim üyesi sayısının 68 bine, öğretim elemanı sayısının ile 150 bine yükseldiğini hatırlattı. Saraç "YÖK, yüksek öğretime ulaşmayı kolaylaştırdı. Bunun yanı sıra yüksek öğretimde artık kitleselleşme ötesi diye tarif edilebilecek bu seviye; peşisıra bir takım nitelik ve kalitede dikkat edilmesi gereken hassas bölgeler de oluşturmaya başlamıştır. Yine yüksek öğretimde uluslararası öğrenci sayılarına bakıldığında bir sıçrama olduğunu görebiliyoruz. Bu sıçrama Cumhurbaşkanımızın, Başbakanlığı döneminde kendisi tarafından gerçekleştirilen mevzuat değişiklikleri ile sağlanmıştır. Bugün Türkiye’de bulunan uluslararası öğrenci sayısı 100 binin üzerine çıkmıştır” diye konuştu.
Saraç bayan akademisyen sayısında Avrupa ülkeleri arasında iyi seviyede olduklarını belirterek “Türkiye’deki kadın akademisyenlerin sayısına baktığımızda pek çok çağdaş olarak nitelendirilen Avrupa ülkelerinden çok çok iyi bir oranda olduğumuzu görüyoruz. Toplam 148 bin akademisyenin yüzde 43’ü kadındır“ bilgisini verdi.
YÖK ÜÇE BÖLÜNÜYOR
Saraç, konuşmasında yeni YÖK Sistemi'nin detaylarına değinerek yeni sistemin hükümet programında da yer aldığına değindi. Saraç, “Yeni Yüksek Öğretim Kurumu’ndaki yeni yapılanmanın üç temel ayak üzerinde kurulmasının daha sıhhatli olacağını düşünüyoruz. Bunlardan bir tanesi; Yüksek Öğretim Planlama ve Yönlendirme Kurulu. Diğeri YÖK, bir diğeri ise Yüksek Öğretim Kalite Kurulu. Yüksek Öğretim Planlama ve Yönlendirme Kurulu'nun bize göre olması gereken nokta; Türkiye’nin bilim hayatı ile ilgili hedeflerini ortaya koymak, buna yönelik makro düzeydeki planlamaları yapmak, stratejik planları onaylama. Yani bu kurumun Türkiye’nin bilim hayatındaki hedeflerini belirleme gibi bir sorumluluğu olduğu yapıyı düşünüyoruz. YÖK ise kendisinin üzerinde millete hesap veren kişilerden oluşacak Yüksek Öğretim Planlama ve Yönlendirme Kurulu'nun belirlediği hedefler doğrultusunda düzenlemeler yapan ve denetleyen bir kurum olacak. Bunun çıktılarının kontrolünü ise Yüksek Öğretim Kalite Kurulu yapacak. Bu formülasyon bir ülkemizin yüksek öğretimi için çok faydalı olarak görüyoruz“ şeklinde konuştu.
SAVAŞTAN KAÇAN AKADEMİSYENLER MERCEK ALTINDA
Saraç, savaştan kaçan yabancı akademisyenler için veri tabanı oluşturduklarını da ifade ederek “Geçtiğimiz günlerde en son faaliyete geçirdiğimiz projemiz Yabancı Akademisyen Bilgi Sistemi (YABSİS) olmuştur. Başbakanlıkla işbirliği yapılarak YÖK tarafından Türkiye'de ilk kez hayata geçirilen YABSİS ile savaş gibi olumsuz nedenlerle Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan akademisyen ve araştırmacıların veri tabanı oluşturularak ihtiyaç halinde mesleklerini Türkiye'nin ilgili mevzuatı çerçevesinde icra etmelerine imkân sağlanacaktır. Bu uygulamada Yeni YÖK'ün ülkemizin akademik ve bilim hayatı için hizmete sunduğu YÖK akademik ve YÖK program atlası gibi veri tabanlı yeni bir projedir ve yine bir ilktir” bilgilerini paylaştı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.