Çay Meclis'e Girdi

Çay Meclis'e Girdi

CHP Artvin Milletvekili Uğur BAYRAKTUTAN Meclis'te çayı savundu.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Doğu Karadeniz Bölgesinde yaşanan ÇAY sorunları konusunda gerekli önlemlerin belirlenip ivedilikle alınması amacıyla Anayasa’nın 98nci ve içtüzüğümüzün 104ncü ve 105nci maddeleri gereğince Meclis araştırma komisyonu açılmasını saygılarımızla arz ederiz.

Uğur BAYRAKTUTAN

Artvin Milletvekili

Geçtiğimiz günlerde, ÇAYKUR Genel Müdürlüğünde yaptığınız toplantıda, yaş çayın fiyatını 1 lira 10 kuruş taban ve 12 kuruş destekleme olmak üzere Kilogramını1 lira 22 kuruş olarak belirlediniz.

ÇAYKUR’un yaş çay fiyatını açıklarken, yüzlerce üretici, ÇAYKUR önünde protesto gösterilerinde bulunmuştur. Artvin, Rize ve Trabzon’dan gelen çay üreticileri, ÇAYKUR’un bazı fabrikalarının Mayıs Ayı sonlarına yaklaşılmasına rağmen hala üretime başlanamadığı belirtilerek ilgililerden konuya açıklık getirilmesini istemişlerdir. Çay hasadının başladığı yerlerde ise: kampanyanın ilk gününden itibaren uygulanan kontenjan kısıtlamaları nedeniyle özel sektöre çay satmaya mahkûm politika izlendiği kanaati oluşmuştur. Özel sektörün çay bahçelerinden toplanan yaş çay yapraklarının bekletilmeğe gelmeden anında fabrikaya ulaşılması gerektiğini çok iyi bildiklerinden bu durumu fırsata çevirip, yaş çayın kilogramını 70-80 kuruş gibi bir fiyatla almaya üreticiyi zorladıkları bilinmektedir. Bir nevi şantajla yarı fiyatına aldıkları yaş çay bedelinin ne zaman ödeneceği belli olmadığı ifade edilmektedir.

Ayrıca bölgede yaşayan çay müstahsilleri uzun yıllardan beri Çay-Kur tarafından yeni çay fabrikaları inşa edip hizmete açmadıkları için artan üretim fazlasını günlük kontenjan uygulamasıyla kontrol altına alınmağa çalışılmaktadır. Böylece ÇAYKUR tarafından dekarda 10 KG’ lık çay alım uygulaması ile sınırlı tutulması sonucu; kampanya süresi sonuna kadar hasadı tamamlamayan ve bu endişede bulunan üreticiler ellerinde kalan tonlarca çayı mecburen yarı fiyatına özel sektör kuruluşlarına yönlendirilmektedirler.

Bölge ekonomisine hayat veren ÇAY tarımından beklenileni alamayan vatandaşlar, emek verip ürettikleri çayların kontenjan uygulaması sonucu yaprakların körpeliğini kaybederek bahçede kalmasına tepki göstermektedirler. Bakanlığınızın vermiş olduğu yaş çay taban fiyatının da oldukça düşük olmasına bir anlam veremezlerken, kontenjan kısıtlamalarının getirilmesi ile oluşan mağduriyetten

oldukça rahatsız olmuşlardır. Çay üreticilerinin sürekli gelirinin düşmesi insanlarımızı başka alanlarda tarım yapma düşüncesine yöneltmektedir. Ancak çay bahçesinde kök salmış çay bitkisinin sökümü, toprağın dinlendirilmesi, ekolojik dengelerin sağlanması ve yıllarca suni gübrelerin yarattığı asit tahribatından kurtulması gibi etmenlerin zaman alacağı nedenleri ile bu düşünceden şu aşamada vazgeçmektedirler.

Yukarıda belirtilen hususlar ışığında, Doğu Karadeniz Bölgesinde Çay üreticilerin sorunlarının kurulacak bir Meclis Araştırma Komisyonu tarafından görülmesi ve tespit edilmesinin Çay Üreticisinin geleceği ve Çay tarımının yaşama hakkı kapsamında bir zorunluluk olduğuna inanıyoruz. Bölgedeki mağduriyetlerin belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98nci ve içtüzüğümüzün 104ncü ve 105nci maddeleri gereğince Meclis araştırma komisyonu açılmasını saygılarımızla arz ederiz.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.