Cemre ne zaman düşecek 2017'de toprak hava ve suya

Cemre ne zaman düşecek 2017'de toprak hava ve suya

Cemre nedir ve 2017 yılında cemre ne zaman düşecek? Cemre için vakit geldi. Şubat ayında hava su ve toprağa cemre düşecek. Hava ve suya cemre Şubat ayında düşecek. Toprağa ise mart ayında inecek. Önce Cemre nedir sorusuyla başlayalım. Cemre doğanın uyanışını sembolize eder. Havanın, suyun ve toprağın kış soğundan çıkıp bahar ısısına kavuşmasını anlatır. Kelime manası olara cemre kor halindeki ateş anlamına gelir.

 Cemrenin düşmesiyle havanın soğuğu kırılır ve doğa uyanmaya başlar. Baharın gelişini haber veren cemre, ilk olarak havaya düşer. Bu yıl cemre havaya 19-20 Şubat tarihlerinde düşecek. Bu tarihten itibaren hava sıcaklığı yükselmeye başlayacak.İkinci cemre suya 26 - 27 Şubat 2017 tarihlerinde düşecek.


Cemrenin suya düşmesi ile birlikte de sular ısınmaya başlayacak. Sudaki canlı hayatı da harekete geçecek. Üçüncü cemre de toprağa düşecek. Bu sene cemre toprağa 5-6 mart 2017 tarihlerinde düşecek. Bu tarihten itibaren toprak ısınacak ve doğanın uyanış süreci başlamış olacak. Toprağın ısınmasıyla birlikte bitkiler filiz verecek. Ağaçlar canlanıp erik ağaçları çiçek açmaya başlayacak. Toprağa düşen cemre genellikle baharın start aldığını da gösterir.



Hava ve suya düşen cemre ile birlikte artık baharın gelişi için tüm gereken bileşenler oluşmuş olur. Cemre nedir : Cemre kelime manası olarak kor anlamına gelir. Arapça olan bu kelime kor durumundaki ateş manasındadır. Mina Vadisi'nde Arafat'tan gelen hacıların attıkları taşlarla oluşan yığınlara da "cemre" adı verilir. Cemre, İlkbahar başlangıcında yedişer gün arayla düşer. Havayla başlayıp, suyla devam eder ve son olarak da toprağa düşer.  Cemre'nin Türk kültüründeki yeri : Türk ve Altay halk kültüründe ve mitolojisinde cemdeye, İmre (İmere veya Emire) adı verilen cinin neden olduğuna inanılır.


İlkbaharda görünüp titrek ışıklar saçarak göğe yükselir. Sonra buzların üzerine düşerek onları eritir. Oradan da yere girer. Bundan sonra ısınmış topraktan buhar yükselir. Emire baharın gelişini temsil eder. Bulgarlarda Zemire olarak yer alır. Anadolu Türkçesindeki Arapçadan gelme Cemre sözcüğünün aslında bu adın benzetme yoluyla değişmiş hali olduğu söylenebilir. Zemre Kumuk Türkçesinde nem, buhar gibi anlamlara gelir. Temizlenmeyi ve yeniden doğuşu temsil eden ateş aşk kavramının yakıcılığıyla da yakından ilgilidir. Azerbaycan Türklerinin yaratılışla ilgili eski inançlarından kaynaklanan ve Nevruz Bayramından önce, yılın son Çarşamba gününde yapılan "boz ayın dört çarşambası", uygulamasını ifade eden "Cemle" sözcüğü de "Cemre" ile aynı kelimedir. Buradaki "Cemle" de köken olarak "İmir, İmere, Emire" sözcükleriyle bağlantılıdır. Celal Beydili'ne göre; bazı sözlüklerde gösterildiği gibi, Arap dilinden geldiğini söylemek doğru değildir.  

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.