Gürcistan Müslümanlarının sıkıntıları ve Minare krizi

Gürcistan Müslümanlarının sıkıntıları ve Minare krizi

Gürcistan'ın güneybatısındaki Samtshe-Cavaheti bölgesine bağlı Adigeni belediyesinde bulunan Chela köyünde bir caminin minaresinin yetkililer tarafından zorla sökülerek götürülmesi, Gürcistan'daki Müslüman toplumunu ayaklandırdı.

Hayrat Vakfı Artvin Temsilcisi Musab Gürsel Demir Gürcistan’da Chela köyünde ki camiin  minaresinin sökülmesi ile alakalı açıklamalarda bulundu. Gürcistan’ın Ahıska bölgesinde 9 Müslüman köy bulunmakta. Bu köylerden sadece Chela köyündeki camiin  minaresi bulunmuyordu. Minarenin yapılmasına tahammül edemeyen yetkililer Ahıska müftüsünü 2 gün polis karakolunda sorguya çekiyorlar. Bizzat görüştüğüm müftüden aldığım bilgilerde minareyi Nereden aldığı parayı nasıl tedarik ettiği minareyi niçin yaptığı gibi. Sanki minare yapmak suçmuş gibi ifadelerle sorguya çekiliyor. Türkiye’de yaptırıp sarp sınır kapısından bütün resmi işlemleri yaptırıp getirdiğini, iddia ettiğiniz gibi yasa dışı hiçbir işlemin olmadığını eğer minare yasal değil ise neden gümrükte vergiye tabi tutup Gürcistan’a sokulmasına izin verdiklerini soruyor. Minareyi nasıl dikti ise o şekilde sökmesi isteniyor. Müftü bey de hiçbir şekilde minareyi sökmeyeceğini ifade ediyor. Getirilen Minarenin ve malzemelerinin yasal olduğunu bütün resmi evraklarının olduğunu ifade ediyor. Devlet yetkilileri polis Müslümanların direnmesine minareyi sökmemeleri için eylem yapıyorlar 20 kişiyi gözaltına almak suretiyle minareyi yerinden sökülüyor. Gürsel Demir; Bu Gürcistan da yaşanılan ilk sıkıntı değil belki de sonuncu olmayacaktır. Temennimiz son olması dedi. Gürcistan’ın Batum Şehrinde minarenin sökülmesi sonrası Ilia Chavchavadze Meydanı önünde toplanan yüzlerce kişi “Minare için özgürlük” sloganları atarak yürümesi çok önemli olmuştur. Batum Şehrinin dışında Müslüman nüfusun yoğun olduğu bölgelerden olan Kutaisi’de de birçok gösteriler gerçekleştirildi. Kutaisi Şehrinin merkezinde sloganlar atan göstericiler, “Herkes ibadetini gerçekleştirme hakkına sahiptir” diyerek olayı protesto ediyorlar. Protestoların artarak devam etme ihtimali yetkilileri geri adım atmalarına sebep oldu. Dedi. Halen Gürcistan’ın birçok köyünde Müslümanların ibadet etmelerine camii yapmalarına karşı tutum ve davranışlar devam etmekte. Sadece minare değil; Musab Gürsel Demir; Müslüman nüfusun olduğu birçok beldede ezan okunamamakta. Bu sorunların çözümü noktasında Müslüman Gürcü halkının hakları anayasa güvencesi altına alınmalı. Diye konuştu.
             Gürcistan Müftüsü Cemal Paksadze de gözaltında tutulanların serbest bırakıldığı bilgisini aldık. Paksadze ayrıca sökülen minarenin malzemelerinin incelenmesi sonrasında yeniden dikilmesi için çalışmalara başlanacağını söyledi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.