Rize'de Pileki Mağarasında Resmi Tören

Rize'de Pileki Mağarasında Resmi Tören

Rize’nin İyidere ilçesindeki Pileki Mağarası, mağaranın içerisinde düzenlenen resmi tören ile turizme açıldı.

Açılış törenine İyidere Kaymakamı Mehmet Çağrı Özpolat, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Turhan Talu, İyidere Belediye Başkanı Ahmet Mete, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Oktay Çetin Kaldırım, Avustralya’nın Ankara Büyükelçisi Ian Biggs ile vatandaşlar katıldı. Tören öncesi İyidere Kamakamı Mehmet Çağrı Özpolat, konuk büyükelçiye mağarayı gezdirdi.

DOKA Genel Sekreteri Kaldırım, toplantıda yaptığı konuşmada, DOKA olarak bölgede uyguladıkları proje sayısının 300'leri bulduğunu belirterek, ''Rize'de uyguladığımız program elliyi, proje bütçemiz 10 milyon lirayı aştı. Turizme ayırdığımız kaynak 30 milyon, toplam projeler için harcadığımız bütçe ise 60 milyon lira civarında. Turizmde altyapının geliştirilmesi çok önemli'' dedi.

Bölgede turizmin çeşitlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Kaldırım, ''Alternatif turizmi geliştirmemiz gerektiriyoruz. Orta Doğu'da Türkiye'yi bölgeyi yeryüzünün cenneti olarak tanımlıyorlar. Ancak coğrafya başka yerlerde de var, Avrupa'da var. Coğrafya'nın, yeşilliğin yanına alternatif turizmi koymamız gerekiyor. Manzara, deniz, ekoturizm var. Mağara turizmini de bunlardan biri yapmalıyız. Bölge mağaralar açısından çok zengin. Mağara turizmi bölgenin tanıtımı ve yöre halkı için çok ciddi bir ekonomik kaynak. Yerel ürünleri değerlendirmek için çok büyük olanak sağlıyor'' diye konuştu.


Tören için yaklaşık 3 kilometre derinliğe sahip olan mağaranın içerisinde tören düzeni kuruldu. Açık alanlarda alışık olduğumuz ses sistemleri, koltuklar mağaranın içerisine taşındı. Saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı okunarak başlayan törende açılış konuşmasını İyidere Belediye Başkanı Ahmet Mete yaptı. Mete konuşmasında, mağaranın DOKA destekli 214 bin TL ile turizme hazırlandığını belirtti.


İyidere Kaymakamı Mehmet Çağrı Özpolat, ise konuşmasında Pileki mağarasının bin 500 yıllık bir geçmişi olduğunun tahmin edildiğini belirterek, şunları kaydetti: “Bu mağara insan emeği ve gücünün nelere vakıf olduğunun en somut göstergesidir. Bu mağara tamamen insan eliyle oyulmak suretiyle yüzlerce binlerce yılda meydana getirilerek yapılmıştır. Günümüzde mutfak kültürünün modernleşmesiyle pileki taşları bizim için nostalji oldu. Karadeniz kültürünün en önemli parçalarından bir tanesi olan pileki taşını bizler gelecek kuşaklara aktarmak gayesindeyiz. Şuanda mağarayı görmek için binlerce turist gelmeye başladı. Yapacağımız tanıtımlarla mağaraya daha fazla ziyaretçi gelmesini sağlayacağız. Yaklaşık bir kilometrelik alan hizmete açtık, 1.5 kilometrelik bir alanı daha hizmete açma gayretindeyiz.''

Özpolat, Pileki mağarasını turizme kazandırıma çalışmaları kapsamında 250 bin lira harcanarak, korkuluk ve çevre düzenlemesi yapılacağını ve mağaradaki yolun genişletileceğini sözlerine ekledi.


Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.