Türk Çayı Marka Olacak

Türk Çayı Marka Olacak

Yeşil Altın Türk Çayı`nın Markalaştırılması ve Uluslararası Tanıtımı 2023 Vizyonu Çalıştayı” ön hazırlık toplantısı Rize İ.Kahraman Kültür Merkezi`nde yapıldı.

Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu’nun başkanlık ettiği toplantıya, çay sektörünün tüm paydaşları katıldı.

‘Coffee Break’ yerine ‘Tea Break’

Rize Ticaret Borsası ile Rize Dernekleri Federasyonu tarafından düzenlenen ve 16-20 Kasım 2011 tarihlerinde Rize Ticaret Borsası’nda yapılacak olan çalıştay hakkında katılımcılara sunum yapan Rize Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr.Süleyman Basa, “Türk Çayı’nın markalaşması gerekir mi, Türk çay kültürünü dünya biliyor mu, çayımızı ihraç etmemiz gerekir mi, dünyaya Türk Çay’ını tanıtmanın zamanı gelmedi mi?” gibi sorulara cevap aranacağını ve bu çalıştay sonucunda markalaşma ve bunun yöntemleri konusunda somut çıktılar elde edileceğini söyledi. Basa, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın da katılacağı çalıştayın sahibinin tüm çay sektörü olduğunu kaydetti.

Rize Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr.Süleyman Basa, “Toplantılarda ‘Coffee Break’lerin yerini ‘Tea Break’lerin almasını istiyoruz” dedi.

Çay bölge için çok önemli

Toplantıya başkanlık eden Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, çay sektörünün ilgili tüm taraflarının temsiliyle yapılan bu hazırlık toplantısında programın içeriğini netleştireceklerini ifade etti.

Doğup büyüdüğü kasabadan örnek vererek, çayın bölge için ne denli büyük önem taşıdığını vurgulayan Vali Hacımüftüoğlu, “Benim kasabamda çay yetişmediği halde, nüfusun yarısı çay fabrikalarında çalışıp emekli olmuştur. Çay, orada yetişmediği halde bir beldeyi ayakta tutabiliyorsa, çayın yetiştiği bölgelerdeki katkısını siz hesap edin” diyerek çayın bölge ekonomisine olan katkısına işaret etti. Hacımüftüoğlu, yılda 3 kez hasat edilen bir ürünün, yılda 10 kez hasat yapılan ülkelerle fiyat rekabetinin zor olduğunu, genç kuşakların içecek alışkanlıklarının değişerek gazlı içeceklere doğru kayması nedeniyle iç pazarda da tehlike sinyalleri bulunduğunu belirtti.

Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Türk Çayı’nın üç dezavantajı olduğunu söyleyerek, “Ucuza mal edemediğiniz için dünya ile rekabet şansınız az, üretim avantajınız yok ve iç piyasada da sürekli başka içeceklere yönelen bir genç kuşak var” dedi. Vali, markalaşma adına yapılacak olan bu çalıştayın, iç pazardaki tüketim alışkanlıklarına müspet olarak etki etmesi halinde amacın gerçekleştirilmiş olacağını sözlerine ekledi.

50 bin ton ihracat 500 milyon dolar gelir

Çayın Markalaştırılması Çalıştayı ön hazırlık toplantısında bir konuşma yapan Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan ise Türk Çay Sektörü olarak kendilerine 2023 yılında 50 bin ton ihracat ve 500 milyon dolar gelir hedefi koyduklarını belirterek, bölgenin refahını artıracak bu hedefin yakalanabilmesi için markalaşmanın gerekliliğini vurguladı ve çalıştayın bu hedefe ulaşmak için önemli bir adım olacağına inandığını söyledi.

Daha sonra taslak program üzerinde karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

 

Rize Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr.Süleyman Basa, “Toplantılarda ‘Coffee Break’lerin yerini ‘Tea Break’lerin almasını istiyoruz” dedi.
Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.