"Türkiye Otomotivde Üretim Üssüne Dönüşecek"

"Türkiye Otomotivde Üretim Üssüne Dönüşecek"

MÜSİAD tarafından organize edilen Otomotiv Sektör Kurulu Türkiye İstişare Toplantısı'na Bilim sanayi ve teknoloji bakanı Nihat Ergün'ün yanı sıra Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan Otomotiv sektörü kurul başkanı Salih sami atılgan taşıt araçları ve yan sanayicileri derneği başkanı celal kaya ve otomotiv sektörünün önde gelen isimleri katıldı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kocaeli'nde katıldığı Otomotiv Sektör Kurulu İstişare Toplantısı'nda yerli otomobil üretimi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Ergün, Türkiye pazarı dikkate alınarak yerli otomobilin ucuza mal edilmeyeceğini söyledi.

MÜSİAD tarafından organize edilen Otomotiv Sektör Kurulu Türkiye İstişare Toplantısı'na Bakan Nihat Ergün'ün yanı sıra Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan ve otomotiv sektörünün önde gelen isimleri katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, "1 buçuk yıl önce Bursa'da gerçekleştirdiğimiz toplantıda yerli otomobil konusunda Bakanımız Nihat Ergün bize şevk vermişti. Çok geç kaldığımız yerli otomobil konusunda elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ise yerli otomobil konusunda önemli açıklamalar yaptığı konuşmasına Türkiye'nin başarılarına ve başarısızlıklarına değinerek başladı. Türkiye'de montaj alanında çok başarılı bir ülke haline gelindiğinin altını çizen Bakan Nihat Ergün, bugüne kadar Türkiye'de üretilen ve üretim hatası nedeniyle geri çağırılan bir aracın olmadığını söyledi.

Türkiye'nin otomotiv sektöründe üretim üssü olabilmesi için yan sanayi kapasitesinin yeterli olduğunu söyleyen Ergün, her markaya parça yapılabildiğini belirtti. Sadece başarı hikayelerinin değil, başarısızlıkların da olduğuna değinen Bakan Ergün, şöyle konuştu:

"Tasarım alanına gerekli önemi vermedik ama verebilirdik. Anadol tecrübemiz var. Daha sonra geliştirerek devam edebilirdik ama yarıda bıraktık. Başladığın işi bitireceksin. Fiat'la yaptığımız anlaşmayı yarıda bıraktık. Toros denedik ama o da üretimden kalktı. Halbuki yabancı markalarla birlikte yürüyebilirlerdi. Bizim ısrar etmemiz lazımdı."

"TÜRKİYE OTOMOTİVDE ÜRETİM ÜSSÜNE DÖNÜŞECEK"

"Öncelikli planımız Türkiye'nin otomotivde üretim ve Ar-Ge üssüne dönüşmesidir" diyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, yerli üretim için altyapı sağlanacağını ve yeni nesil teknoloji kullanılacağını söyledi. Dünyada yaşanan değişimin ve otomotiv sektörün Doğu'ya kaymasının Türkiye için bir avantaj olduğunu belirten Ergün, "Otomotiv sektöründe ihracat artmasına rağmen net ithalatçı konumuna düştük. Bu konuda sektörü uyarmıştık. 2011'de 2 milyar dolar net ithalatçıyız. 5 milyar dolar ihracat fazlası

verirken bu duruma düştük" açıklamasını yaptı.

"VATANDAŞ, SAĞ AYNASI OPSİYONEL OTOMOBİL İSTEMİYOR"

Türkiye'de 2011 yılında 600 bini aşkın araç satıldığını söyleyen Bakan Ergün, bu araçlar içinde satılan otomobillerin yüzde 70'inin ithal olduğunu söyledi. "Bugün büyüyen pazara yerli marka modeller koymazsak olmaz" diyen Ergün, şöyle devam etti:

"Türkiye'de üretilen modeller artık insanların beklentilerine cevap vermiyor. 600 bin aracın yüzde 70'i ithalse insanlar kaç paralık otomobil alıyor? 50 bin TL'den aşağıya değil hiçbiri. 'Çok ucuz araba üretelim' diyenlere, 'Bu pazar ne?' diye sormak lazım. 10 bin TL'ye üretilen aracı bu pazar alır mı? Böyle üretilen araba daha öncekiler gibi olur. Radyosu ekstra olur. Vatandaş sağ aynası opsiyonel araba istemiyor. Doğru dürüst araba istiyor. Hem seyrederken hem de binerken gurur duyacağımız bir araç istiyoruz."

"İhracat potansiyeli bu kadar yüksek olan bir ülkenin marka oluşturamaması izaha muhtaç bir durumdur" diye konuşan Ergün, "Artık bu işin nasıl yapılacağını gösterme zamanı geldi. 60'larda birkaç idealist mühendis araç ürettiyse bizim yapmama gibi bir durumumuz yok. 'İdealist' sözünün altını çiziyorum. Yerli otomobil konusunda erken davranan birkaç adım öne çıkacaktır. Yapmayan, yapmadığına pişman olacaktır" ifadelerini kullandı.

Elektrikli araçlarda ÖTV'yi yüzde 3'e düşürdüklerini kaydeden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, son olarak çok kısa bir zaman içinde otomobil sektörü için yenilikler içeren yeni teşvik paketinin kamuoyuyla paylaşılacağının müjdesini verdi.

Kaynak : http://www.haber3.com/bakan-ergun,-otomotiv-sektor-kurulu-istisare-toplantisinda-konustu-1138439h.htm#ixzz1impjp3Zb

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.