Yılmaz'dan Başbakan Erdoğan'a Teşekkür

Yılmaz'dan Başbakan Erdoğan'a Teşekkür

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz, son yıllarda ihmal edilen sosyal bilimlerin Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin öncelikleri arasında yer aldığını söyledi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz geçtiğimiz gün açılışı yapılan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Akademik Yılı ile ilgili yaptığı değerlendirmede İngiliz Dışişleri Bakanı Jack Straw’ın ‘Hasta adam 21. yüzyılda ayağa kalktı” sözünü hatırlatarak, “İçinde bulunduğumuz bilgi çağının en önemli sermayesi, bilgi, teknoloji ve yetişmiş insan gücüdür. Bunların üretildiği yerler üniversitelerdir. Bu noktadan bakıldığında, üniversitelerin devletlerin kalkınmasında son derece önemli yere sahip olduğunu görürüz. 2005 yılına gelindiğinde ülkemizde 60’lar seviyesinde olan üniversitelerin sayısı bugün 180’lere ulaşmıştır. Dünyanın ekonomik kriz ile mücadele ettiği bir zaman diliminde, ve en sıcak coğrafyasında bunun gerçekleştirilmiş olması, bilim adına takdire şayandır. İngiliz Dışişleri Bakanı Jack Straw’un çok yakın zamanda yayınladığı hatıratındaki, ‘Hasta adam 21. Yüzyılda tekrar ayağa kalktı’ ifadesi son yıllarda ülkemizde yaşanan kalkınmanın dış dünya tarafından bile kabul edildiğinin teyididir. Bu gururu bize yaşatan Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a kurumum adına bir kez daha teşekkür ediyorum” diye konuştu.

"SOSYAL BİLİMLERE AĞIRLIK VERİLECEK"
Toplumların gelişimi açısından önemli olan sosyal bilimlerin ihmal edildiğine dikkat çeken Yılmaz, ‘Günümüz küresel ekonomisinde, teknolojik rekabette öne geçmek isteyen ülkeler, genellikle uygulamalı fen bilimleri ile, sağlık bilimleri alanlarına öncelik vermekte, sosyal bilimler başta olmak üzere diğer bilimlere yeterince önem vermemektedir. Oysa sosyal bilimler, insanı merkez alan bir anlayışın ürünüdür. İnsan ise kainatın gözbebeğidir ve alemde var olan her şey insana sunulan bir armağandır. Bu anlamda sosyal bilimlerde ilerlemenin yolu insanı odak noktası olarak görmekten geçer. ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ şiarını ilke edinen bir geleneğin mensupları olarak zengin bir dil, tarih ve kültür birikimine sahip olan bölgemizin ihtiyaç duyduğu alt yapıyı oluşturmak ve bu konuda derinlemesine araştırmalar yapmak, öncelikli hedeflerimizdendir. RTEÜ öncelikli alanlarını; sağlık, mühendislik ve Sosyal alanlar olarak belirlemek istemektedir. Alt yapımızı buna göre şekillendirmek durumundayız” şeklinde konuştu.

"ÖĞRENCİ SAYISI 14 BİN’E ULAŞTI"
Yılmaz öğrenci sayılarının 14 bin’e ulaştığını belirterek , “Üniversitemiz 16 farklı yerleşkede, 376 dönüm açık arazi ve 162 dönüm kapalı alana sahiptir. Üniversitemizde bugünkü durum itibariyle İlahiyat Fakültesi, Su Ürünleri Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Tıp Fakültesi, İİBF, Mühendislik Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu, Denizcilik Yüksekokulu, Yabancı Diller Yüksekokulu, Teknik Bilimler MYO, Sosyal Bilimler MYO, Sağlık Hizmetleri MYO, Pazar, Ardeşen, Fındıklı MYO’ları, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi, Doğu Karadeniz Araştırmaları Merkezi, Mavi Yemiş Uygulama ve Araştırma Merkezi, Su Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi çalışmalarını aktif olarak sürdürmektedir. Önümüzdeki yıl Diş Hekimliği, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültelerimizi aktif hale getirmeyi hedefliyoruz.14 bin öğrencimiz, 600 akademik personelimiz, 300 idari personelimiz, 300 yardımcı hizmetler sınıfı personelimiz bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

"YETİŞMİŞ ÖĞRETİM ÜYESİ EKSİKLİĞİ VAR"
Yılmaz, özellikle yeni açılan üniversitelerin karşılaştığı en büyük problemin yetişmiş öğretim üyesi eksikliği olduğunu belirterek Türk Yükseköğretimi’nin bu konuda acil bir planlama yapması gerektiğini söyledi. Yılmaz konuşla ilgili olarak, “ Üniversitemizin gelişim sürecinde karşılaştığımız en önemli problem yetişmiş öğretim üyesi eksikliğidir. Ülkemizin ihtiyaç duyacağı beyin gücünün planlaması, gerekli zaman diliminde uygun şekilde yapılamadığından yeni üniversitelerin açılışı ile birlikte Anadolu’daki Üniversitelerde Öğretim Elemanı yetersizliğiyle karşılaşılmıştır. Yeni kurulan ve gelişmekte olan üniversitelerin gerçekleriyle uyuşan acil bir planlama, Türk Yükseköğretiminin atıl kapasite oluşturmama adına yapacağı en önemli çalışma olacağı kanaatindeyim. Yeni üniversiteler kurarak Yükseköğretimi yurt satına yayan, üniversite önlerindeki yığılmaları önleyen, Anadolu insanının bilimle buluşmasının önünü açan, üniversitelerdeki baskıcı zihniyete son veren, milli bütçeden eğitim ve AR-GE için Cumhuriyet Tarihi’nin en büyük payını ayırarak her zaman bilim ve bilim adamının yanında olduğunu gösteren Sayın Başbakanımıza bir kez daha teşekkür ederim” dedi.
Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.